11 ting du som forelder bør vite om koronaviruset
Det er nok mange foreldre som har en del spørsmål om Koronaviruset, og hvordan det kan gå ut over deres egne barn. På bakgrunn av info fra blant annet Folkehelseinstituttet har vi samlet 11 ting du som forelder kanskje lurer på, og bør vite om Koronaviruset.
Merk: Denne infoen kan endre seg ettersom Helsemyndighetene i Norge fortløpende evaluerer situasjonen. Derfor er det lurt å holde seg oppdatert på seneste fakta på FHI.no
Er barn i faresonen for koronaviruset?
Barn har trolig liten risiko forbundet med korona-sykdom. Det sier overlegen ved Rikshospitalet Trond Geir Jensen, men legger til at dette er erfaringen akkurat nå. Han henviser til en oppsummering av de første 45.000 tilfellene med covid-19-smitte i Kina. Blant dem var bare 1 prosent i aldersgruppen 1-9 år, og det var ingen dødsfall i gruppen. Ytterligere 1 prosent var i aldersgruppen 10-19 år. (Informasjon fra rapporten Journal of American Medical Asscoiation.)
Vi vil likevel understreke at for barn i andre land kan situasjonen være annerledes. Dette kan være på grunn av mangel på medisinsk utstyr, at landet er i krig eller at man er på flukt fra hjemmet sitt. Derfor er det viktig at vi alle gjør vårt for å hindre spredning av viruset. UNICEF bistår allerede i arbeidet med å hindre spredning i sårbare land.
Hva hvis barnet har oppholdt seg i et område med utbredt spredning?
Friske barn som de siste to ukene har oppholdt seg i et område med mye spredning av koronavirus bør følges nøye med på i tilfelle de får tegn på luftveisinfeksjon (det vil si feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter hjemkomst.
Husk at det kan være tilfeller av barn som er smittet, men ikke viser symptomer. Derfor skal nå alle som har reist utenlands etter 27. februar i hjemmekarantene i to uker.
Hva gjør jeg hvis barnet mitt har utviklet symptomer?
Ved utvikling av symptomer skal barna holdes hjemme og det bør tas kontakt med fastlege eller legevakt på telefon eller elektronisk for råd og eventuell testing. Nummeret til legevakten er 116 117.
Hva med barn som har diabetes – er de spesielt utsatt?
Barn med diabetes har, etter hva erfaringen er akkurat nå, heller ingen stor risiko for alvorlig koronasykdom, ifølge Diabetesforbundet.
Jeg er gravid. Er det farlig for meg eller barnet?
Gravide kan ha økt risiko for alvorligere forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, som for eksempel influensa. Vi vet foreløpig ikke om dette også gjelder for sykdommen Covid-19. Folkehelseinstituttet har laget egne råd til gravide her.
Barnebursdag – kan jeg fortsatt arrangere?
FHI anbefaler at man utsetter planlagte barnebursdager.
Kan barnet mitt besøke venner på fritiden?
Du som forelder må ta en vurdering på dette, men lege Harald Doblaug har sagt til Dagbladet at barn verken bør besøke eller leke med hverandre. Det er kommet en anbefaling fra myndighetene at man skal holde seg så mye hjemme som mulig, og da bør hver familie ta dette til seg. Uansett må du informere dine barn om at man skal holde én meters avstand, unngå nærkontakt og være nøye med håndhygiene.
Må man betale for SFO og barnehage selv om det er koronastengt?
Dette vet vi ikke enda, men vi vet at Utdanningsdirektoratet legger ut informasjon forløpende her.
Kan barna mine leke sammen med andre barn på fritiden?
Helst bør kun søsken omgås hverandre tett sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Så sant du som forelder kan forsikre deg om at anbefalingen om god håndhygiene og én meter avstand overholdes av ditt barn, og hvis barnet har behov for det (altså i spesielle situasjoner, ikke bare fordi barnet kjeder seg) - kan han eller hun leke med andre barn. Husk også her at barnet kan være smittet uten å vise symptomer.
Det er forbud mot organisert idrettsaktivitet. Kan barna mine spille fotball ute med andre barn?
Her gjelder det samme som besøk og leking. Det er ikke noe forbud, men store grupper av barn bør ikke samles for å spille fotball/håndball/basket eller lignende. Man bør unngå unødvendig kontakt med andre i disse tider, og man skal unngå nærkontakt og holde avstand. Det kan være at man vil få enda strengere retningslinjer på dette ved et senere tidspunkt, så derfor ber vi deg som forelder om å oppdatere deg på FHI.no
Skal jeg snakke med barn om koronaviruset?
Ja, og det er faktisk ditt ansvar som foresatt. Det er viktig at foreldre formidler retningslinjene fra norske myndigheter, slik at barn kan «ta del i ansvaret». Vær heller ikke vær redd for å snakke med barna om selve viruset.
Infoen i denne artikkelen er hentet fra FHI, Helsedirektoratet, Helsenorge.no og Diabetesforbundet.
Råd og tips til hvordan du kan snakke med barna dine om koronaviruset:
Vil du ha siste nytt om UNICEFs arbeid rett i innboksen?
Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.