Innovasjon

Her kan du lese mer om hvordan du kan kjempe for barns rettigheter hele livet – og enda litt til!

Nøkkelen til framtiden

Verden er i rask endring. Ulikhetene øker. Forskjellen mellom rike og fattige, økt urbanisering, klimaendringer og teknologisk framgang gjør det helt nødvendig å tilpasse seg og skape nye løsninger for å bedre imøtekomme utfordringene barna står ovenfor.  

Takket være våre støttespillere kan vi forske på og identifisere banebrytende teknologi, gjennomføre omfattende undersøkelser og eksperimentere med nye framgangsmåter, før vi investerer i innovative løsninger. I tillegg er vi opptatt av å sikre at barn selv kan utnytte nye teknologier og muligheter, samtidig som de blir beskyttet mot teknologiske risikoer.  

Droneteknologi redder liv

Noah er helsesekretær i en landsby i Malawi, og jobber med å behandle barn under fem år for vanlige sykdommer som malaria, lungebetennelse, øyekatarr og diaré.

Én gang i måneden sykler han til et helsesenter som ligger 16,5 km unna for å hente medisiner og utstyr til klinikken han jobber ved. Under regntiden får han ikke krysset elva, og må bruke en lengre reisevei på 35 km hver vei. Når Noah ikke er på klinikken, er det ingen der som kan behandle barna.

I 2017 lanserte UNICEF og Malawis regjering Afrikas første luftkorridor for å teste potensialet for humanitær bruk droner. Dronene kan blant annet brukes til å frakte medisinsk utstyr, slik at Noah kan fokusere på å behandle barn, og slipper den lange reiseveien for å hente nytt utstyr.

Bruk av satelitter for å finne drikkevann

Sara (10) i Etiopia pleide å hente vann til familien fra en elv hver morgen. Nå har de fått en vannstasjon med rent drikkevann. © UNICEF/UN0800026/Tesfaye 

Ved bruk av avansert satellitteknologi kan vi i UNICEF kartlegge områder med potensielt grunnvann. Dette er spesielt viktig i tørre regioner hvor tradisjonelle metoder for å finne vann ofte er ineffektive og tidkrevende. I Etiopia økte suksessraten for å finne vann fra 50 prosent med tradisjonelle metoder til 92 prosent med bruk av satelitter.

Ved å bruke denne avanserte teknologien kan vi i UNICEF effektivt sørge for at de mest sårbare barna og familiene får tilgang til rent drikkevann. Dette bidrar til bedre helse, reduserer sykdomsutbrudd og gir barn en bedre sjanse til å vokse opp i et trygt og sunt miljø.

Tilgang til internett

En gruppe jenter sitter rundt et nettbrett, India
En gruppe jenter utforsker og lærer om digitale verktøy med internettilkobling som en del av et program for digital kompetanse i India. © UNICEF/UN0825704/Das 

3,6 milliarder mennesker mangler internettilgang, og 360 millioner av disse er unge. Dette fører til ekskludering, færre ressurser til å lære, og begrensede muligheter for de mest sårbare barna og ungdommene til å oppfylle sitt potensial.

Vi i UNICEF jobber med samarbeidspartnere for å forsøke å gi alle tilgang til internett innen 2030. Prosjektet vil gi barn og ungdom tilgang til utdanningsressurser og muligheter – og vil sørge for at hvert barn er utstyrt med de digitale offentlige godene de trenger og myndighet til å forme framtiden de ønsker.

Noen av de innovative prosjektene UNICEF jobber med:

En gutt står sammen med moren og vasker hender med en latrine tilpasset funksjonsnedsettelser i bakbrunnen
Innovasjonsteamet i UNICEF har utviklet en tilpasning til toaletter (hull-i-gulvet-toaletter) for at mennesker med funksjonsnedsettelser skal få enklere tilgang. Hashim (14) bor i en flyktningleir i Bangladesh, og klarer nå å gå på do selv uten at mamma Monira må holde ham.
To jenter med UNICEF-sekk utenfor et telt som fungerer som midlertidig skolebygg
UNICEF har utviklet en ny type telt for å gi beskyttelse og sikre læringsmiljøer for barn i nødssituasjoner. Teltene er laget av slitesterke materialer som tåler ekstreme værforhold, og de er enkle å sette opp og transportere. De kan brukes som midlertidige klasserom, helsesentre eller trygge lekeområder. På bildet er 6 år gamle Attia og Kashaf utenfor et midlertidig klasserom etter at skolen deres ble utsatt for flom i Pakistan.
To jenter viser fram Oky-appen som tracker menstruasjonssyklus, Indonesia
Oky er utviklet av UNICEF, og er verdens første menstruasjonsapp som er laget sammen med jenter, for jenter. Fullpakket med informasjon som er gjennomgått av globale helseeksperter, er appen tilpasset indonesisk og mongolsk kultur og tilgjengelig på lokale dialekter. Planen er å oppskalere prosjektet slik at den kan brukes flere steder i verden.
En jente leker på en søppelfylling i Elfenbenskysten
En jente leker på et søppelfylling i Abidjan, Elfenbenskysten. Mer enn 300 millioner tonn plast produseres hvert år rundt om i verden, men bare en brøkdel resirkuleres. Barn rundt om i verden møter virkningen av forurensning og er mer sårbare enn voksne for luft-, vann- og landforurensning.
På Elfenbenskysten jobber vi med et innovativt prosjekt der vi omdanner plastavfall til byggematerialer for nye skoler.

Følg våre prosjekter på vår internasjonale nettside

Sidene er på engelsk.

Verdensledende forskning

Forskning er en fundamental del av UNICEFs oppdrag. For å sikre alle barns rettigheter, uansett omstendigheter, må vi bygge vårt arbeid på pålitelige data og sikker, oppdatert kunnskap. I Firenze, Italia holder UNICEFs dedikerte forskningssenter Innocenti til. Deres oppgave er å drive forskning som fremmer barns rettigheter verden over.

Gjennom å fokusere på resultater som legges til grunn for politisk endring klarer vi å bedre levevilkårene til barn i store deler av verden. Publikasjonene Innocenti produserer regnes som det fremste referansegrunnlaget i verden på forskning knyttet til barns liv og helse.

Sammen kan vi løse utfordringene

Takket være våre støttespillere har vi mye å feire. Men vi har også mye arbeid igjen. Vi må utstyre barn og unge med ferdighetene og kunnskapen som kreves for å løse morgendagens utfordringer. Vi må utvikle og ta i bruk avanserte verktøy for å respondere og handle raskere, og mer effektivt - når det gjelder som mest. Vi gir aldri opp. Med din støtte kan vi fortsette kampen.

Er du med?

Bli med som fast giver ved å benytte skjemaet øverst på siden.