Antallet barn i nød, skyter i været

Antallet mennesker som UNICEF skal hjelpe, har økt fra 84 til 300 millioner mennesker på et år. 190 millioner av dem er barn. Å sikre covid-19 vaksiner til 92 land, er en av oppgavene.

Etter at koronapandemien inntraff, har UNICEFs årlige nødhjelpsprognose «Humanitarian Action for Children» økt dramatisk. Den økonomiske rammen gikk fra 4,2 tiltrengte milliarder dollar til 6,4 milliarder på under et år.

– Covid-19 har blitt en barnerettighetskrise. Det er valgene vi tar nå som vil påvirke fremtiden til oss alle.

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Krise før pandemien

Konflikt og klimaendringer førte allerede i 2019 til at et historisk stort antall barn trengte humanitær hjelp. Så kom korona-pandemien. Nå står barnerettigheter som liv, helse, utdanning og beskyttelse i fare.

Covid-19 medførte en utdanningskrise fra start, hvor over 90% av alle verdens elever ble påvirket. Allerede har en million barn droppet ut av skolen bare i Venezuela.

Siden mars har barnevaksineprogrammer blitt forhindret i over 60 land, og i Syria alene trenger over 10 millioner mennesker vann, sanitærprodukter og såpe.

En hel generasjon

I tillegg kommer økonomisk ustabilitet og forstyrrelser i grunnleggende tjenester, som setter mye av arbeidet som er gjort for å bekjempe underernæring, tilbake flere tiår. Bare i Jemen har antallet akutt underernærte økt med 10%.

– Vi står overfor en reversering av mye av det vi har oppnådd de siste tiårene. Vi snakker om en hel generasjon som vil lide, i form av både liv og muligheter.

Generalsekretær Viken.

UNICEF leder den globale vaksine-distribusjonen

Gjennom Covax og ACT-A skal UNICEF sørge for at 92 av verdens fattigste land også skal få vaksinen, koronatester og medisiner. UNICEF leder anskaffelsen, distribusjonen og forberedelsen av mottakerlandene. Målet er å sikre to milliarder vaksinedoser i løpet av 2021.

Konsekvensene av covid-19 er mye større for barn i fattigere land. Både sykdommen og smitteverntiltakene fører til at barn mister sine eneste omsorgspersoner, tilgang til helsehjelp, skole, mat og vann.

Når trusselen kommer så tett på, så tenker vi først på meg og mine. Da er det vår rolle og tenke på alle. Utfordringen er at vi, og ACT-A-samarbeidet, mangler midlene til å nå ut så bredt. Det er akkurat nå den kollektive innsatsen gjelder.

Camilla Viken

Vanskelig å nå frem

En annen utfordring er at rike land allerede har sikret seg store deler av vaksinemarkedet. Samtidig er det mange fattige land som ikke har infrastrukturen til å ta imot vaksiner på frysetemperatur. UNICEF sender nå ut utstyr som sprøyter, kjølebokser, frysere og transportmidler for å gjøre så mange som mulig klare til å ta imot en vaksine.

Covid-19 har gjort jobben vår enda vanskeligere. Enten det er tilsiktet i forbindelse med krig og konflikt eller av smittevernhensyn, så er det enda mer krevende enn før å nå de som trenger oss mest.

Camilla Viken

Se hvordan du kan støtte vårt arbeid

Vil du ha siste nytt om UNICEFs arbeid rett i innboksen?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Nina Holand onsdag 02/12/2020 - 18:07