På flukt i Syria: Fire av Fateems åtte barn har alvorlige funksjonsnedsettelser

på flukt i syria: fire av fateems åtte barn har alvorlige funksjonsnedsettelser

HOMS, SYRIA: Da krigen brøt ut i Homs måtte Fateem og hennes åtte barn flykte. To av dem helt blinde, og én helt uten mulighet til å røre seg eller kommunisere.

Fateem (40) og hennes mann fikk åtte barn. Fire av dem kom til verden med sterke funksjonsnedsettelser. Den ene sønnen ble født multihandikappet. To av døtrene ble født blinde, og med cerebral parese. Den nest yngste sønnen ble født med hjertemisdannelser og mentale utfordringer.

Da krigen brøt ut i Homs var ikke Fateem i tvil om hva hun måtte gjøre. Alle barna skulle reddes, uansett.

De forlot hjemmet sitt, og tok med seg alle de åtte barna.

Fire av dem var totalt avhengige av foreldrenes støtte.

I fire år var familien på ti, på flukt. De bodde i sporadiske flyktningleirer, og dro videre når livet ble for farlig.

I 2016 fikk regjeringsstyrkene kontroll på Homs, og familien dro hjem.

Hjem til en utbombet, ødelagt og krigsherjet by.

Alle de åtte barna overlevde årene på flukt, og nå var de endelig hjemme.

Hjemmet de hadde forlatt fire år tidligere var nå robbet for møbler, og så og si ubeboelig, uten strøm eller vann. Uten inntekt eller noen økonomisk støtte flyttet familien inn igjen i det ødelagte huset.

Selv om de nå var hjemme, hadde Fateeem og mannen hennes ingen inntekt eller mulighet til å gi de fire barna medisinene, behandlingen eller støtten de trengte for å leve et verdig liv.

Homs lå i ruiner og krigen var ikke over. Som så mange andre familier med barn med funksjonsnedsettelser, måtte Fateem bli hjemme for å ta seg av barna. Med fire barn som var totalt avhengig av henne, kunne hun ikke forlate huset eller skaffe seg en jobb.

Finn ut hvordan du kan hjelpe barna i Syria.

Det er lett å glemme at det finnes mange familier som Fateems i krigsherjede områder som Syria. Det er sjeldent man hører om denne sammensatte gruppen når vi snakker om krig eller bistand.

Dette til tross for betydelig kunnskap om at kvinner og barn med nedsatt funksjonsevne er de aller mest sårbare i krig og konflikt.

Vi vet ikke nøyaktig hvor mange familier med funksjonsnedsettelser som bor i Syria. Men vi vet at familier som lever med alvorlige psykiske eller fysiske funksjonsnedsettelser er ekstremt sårbare.

De er ofte fattigere enn andre, og har store problemer med å få hjelp og tilgang på nødvendige tjenester. De blir ofte diskriminert, og har større risiko for å bli utsatt for overgrep, trakassering og vold.

Nå har den økonomiske kollapsen i Syria ført til et fullstendig sammenbrudd av de nasjonale programmene, og særlig for barn med alvorlige funksjonsnedsettelser.

da unicef banket på døra

Etter 11 lange år med krig, er Syria nå i en dyp økonomisk krise. Over halvparten av innbyggerne i Syria er helt avhengige av humanitær hjelp for å overleve. Millioner av Syrere bor i ødelagte bygninger og uten fast inntekt, i likhet med Fateem og familien.

Den vedvarende uroen nordøst i landet, vold, masseflukt, ødelagte helsetjenester og covid-19-pandemien forverret situasjonen.

Nå har krigen i Ukraina kommet på toppen av det hele, noe som gjør at prisene på mat og bensin har skutt til himmels.

Heldigvis finnes det håp for familier som Fateems.

En dag banket en UNICEF-ansatt på Fateems dør.

Det ble redningen.

I 2018 lanserte UNICEF nemlig et nytt, stort tiltak for å beskytte og hjelpe familier, med barn med alvorlige funksjonsnedsettelser.

Og det var kun én måte å finne dem på: å gå fra dør.

Fateem er evig takknemlig for at de fant akkurat henne og familien hennes.

Siden da har UNICEF og våre samarbeidspartnere fortsatt å lete, for å kartlegge så mange som mulig. Hittil har 7473 barn med alvorlige funksjonsnedsettelser fått hjelp i områdene Homs og Hama.

Hjelpen er like enkel som den er genial: Familiene får kontantoverføringer. Utbetalinger som skal hjelpe dem med å dekke barnas mest grunnleggende behov. Hygieneartikler, bleier, mat, medisiner og hjelpeutstyr. I tillegg kobles barna på andre hjelpetilbud. Noen får en etterlengtet mulighet til å gå på skole, og bli inkludert i samfunnet for første gang.

-  Det gjør sterkt inntrykk på meg å møte Fateem og familien hennes. De bor i et av verdens mest krigsherjede områder, med svært knappe ressurser og fire barn med alvorlige funksjonsnedsettelser. Alle barna krever enormt mye oppfølging og tilrettelegging, og nå får de endelig muligheten til å gi dem det, forteller Kristin Oudmayer, Direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge.

Uten hjelp gjennom UNICEFs kontantprogram, ville mange av barna mistet muligheten til livsviktig helsehjelp, utvikling, tilknytning og utdanning.

For familiene betyr dette også at eldre og yngre søsken kan gå på skole, fremfor å jobbe for å tjene penger til familien, eller måtte være hjemme for å ta seg av søsken. Gjennom dette tiltaket styrkes hele familien, og gjør de bedre rustet til å forsørge seg selv i fremtiden.

Kristin Oudmayer, Direktør for barns rettigheter

For Fateem har hjelpen gjort livet bedre.

Nå håper hun at de barna som kan, skal få utdanning, og at resten skal få et så godt og verdig liv som mulig.

Siste nytt

Minst 74 barn drept i Gaza første uken i 2025
Gutt mot kulehullvegg Gaza

Minst 74 barn drept i Gaza første uken i 2025

Les mer
Gaza: Kald og brutal vinter for barna
Gutt fra Gaza kikker ut av telt-hull

Gaza: Kald og brutal vinter for barna

Les mer
- Barna i Syria trenger fred
Jente i hvit boblejakke

- Barna i Syria trenger fred

Les mer
Publisert av Anne-Mali Thyrum torsdag 14/07/2022 - 08:23