6 råd til foreldre om deling av barnebilder
Vi vet at å dele det som skjer i livene våre, er både viktig og naturlig for mange. For å hjelpe deg som voksen å ta valg som respekterer barnets beste og barnets rett til privatliv, har vi noen huskeregler du alltid bør ha med deg før du deler bilder av barn på nett.
1. Spør barnet om lov
Det er du som voksen som har ansvaret for å beskytte barnet. Før du spør et barn om lov til å dele et bilde, må du alltid vurdere virkningen av delingen på både kort og lang sikt. Barn under en viss alder er dessuten for små til å ta en slik avgjørelse, og da står foreldreansvaret spesielt sterkt.
Hvis du er usikker på om et bilde egner seg til deling, kan du følge denne sjekklisten:
- Spør alltid barnet om lov før du deler bilder av det i sosiale medier.
- Selv om barnet synes det er greit at du legger ut et bilde, og kanskje til og med ber om at du skal gjøre det, er det likevel ditt ansvar å vurdere om delingen er til barnets beste.
- Spør alltid foreldrene om tillatelse til å dele bilder av andres barn.
- Ikke del bilder eller statuser som kan gjøre barnet flau – nå eller i fremtiden.
- Spør deg selv om du respekterer barnets integritet ved å dele bildet.
- Er det i barnets interesse at bildet deles?
2. Sjekk personverninnstillingene dine
Personverninnstillingene gir deg mulighet til å kontrollere hvem du deler bilder og annen informasjon med. Facebook, Instagram, Snapchat og andre sosiale medier har alle informasjon om hvordan personverninnstillingene deres fungerer. Tips: Slå av stedstjenester, så du ikke deler hvor du og familien oppholder seg når du deler bilder.
NB! Mange sosiale medier endrer ofte på personverninnstillingene. Sjekk derfor jevnlig at du ikke deler mer enn du ønsker.
- Personverninnstillinger på Facebook
- Personverninnstillinger på Instagram
- Personverninnstillinger på Snapchat
3. Del med varsomhet
Vi sier ikke at du ikke skal dele bilder av barna dine. Men du bør kjenne nettverket ditt godt og stille deg selv følgende spørsmål: Er det trygt for barnet at alle kan se dette bildet?
Mange voksne dekker over barnets ansikt med emojier eller skribling. Husk at dette kun hindrer ansiktsgjenkjenning – du deler likevel informasjon om barnets historie, privatliv og personlighet.
Både Facebook, Instagram og Snapchat gir deg mulighet til å dele til et begrenset antall personer. Men husk:
- Bilder du deler i lukkede grupper kan lett spres videre.
- De sosiale mediene eier bildene du legger ut, og kan i prinsippet bruke dem til hva de vil, for eksempel markedsføring.
4. Unngå at informasjon havner på avveie
Hvordan barnet fremstår på bildet, bildeteksten og at bildene er offentlig tilgjengelige, gir andre tilgang til mye informasjon om barnet. For å minimere risikoen for at informasjon havner på avveie og misbrukes, bør du følge denne sjekklisten:
- Be venner og familie som deler bilder av dine barn, om ikke å tagge seg selv i bildene. På den måten unngår du at bilder av dine barn dukker opp i feeden til andre.
- Hvis du legger ut bilder av barn utenfor barnehage eller skole, sørg for at du ikke får med skilt eller annet som kan gjøre det lettere for ukjente å finne barnets identitet.
- Vær varsom med å dele bilder som viser informasjon som navn, alder, fødselsdato, hjemmeadresse eller navn på barnehage eller skole.
- Vær varsom med å dele bilder som gir informasjon om barnets sykdomshistorikk.
- Ikke del bilder som kan misbrukes på en seksualiserende måte.
- Gå gjennom gamle bilder på nettet sammen med barna dine, og la dem bestemme hvilke som skal fjernes.
5. Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk
De mest populære nettverkene, som Facebook, Snapchat og Instagram, kan være praktiske når du vil følge med på det som skjer i verden og i andres liv. Men for hindre at informasjon og bilder av barn ikke kommer på avveie og misbrukes, kan det være lurt å bruke krypterte meldingstjenester som WhatsApp og Telegram. Du får ikke likes og samme mengde reaksjoner, men det gjør barnet ditt tryggere.
6. Lær barna dine om retten til privatliv
Sist, men ikke minst: I en verden som blir stadig mer digital, bør du snakke ofte med barna dine om deres rett til privatliv og personvern. Still spørsmål om hvordan de beskytter seg når de snakker med venner og familie på sosiale medier. Få dem gjerne til å vise deg hvordan de gjør det (kanskje du lærer noen triks selv).
Hvis barnet er i en alder hvor de skal begynne å bruke sosiale nettverk, bør dere gå gjennom disse seks punktene sammen.
Og viktigst: Vær et godt forbilde som selv lever slik du vil at barna skal oppføre seg i det digitale livet.