Ett år med vold, traumer og flukt for barna i Ukraina
Barna i Ukraina har nå vært igjennom 365 dager med vold, traumer, ødeleggelser og flukt. Over 1200 barn har blitt drept eller skadet på ett år.
– Skoler, barnehager og sykehus har blitt ødelagte av bombingen, og nå lever nesten alle barn i Ukraina uten strøm, oppvarming eller rent vann, forteller Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge.
Krigen har også en ødeleggende innvirkning på barns mentale helse og velvære. Anslagsvis 1,5 millioner barn er nå utsatt for depresjon, angst, posttraumatisk stresslidelse og andre psykiske lidelser.
barnevennlige steder gir barna et avbrekk
Oudmayer forteller at det viktigste UNICEF gjør nå, er å beskytte barn og sørge for at de har det de trenger for å overleve.
– I de krigsrammede områdene lager vi noe som heter «barnevennlige steder», hvor barn får leke, lære, tulle og tøyse, samtidig som de får mulighet til å snakke om det vonde de bærer på inni seg – det er det mange som trenger. Vi hjelper også barn med å finne igjen familiene sine, hvis de trenger det.
UNICEF passer også på at barna får rent vann, mat, varme klær og medisiner, samtidig som vi samarbeider med andre organisasjoner om å få de til tryggere steder hvor de kan være over tid. Vi samarbeider som alltid med mange andre organisasjoner, og jobber dag og natt for at flest mulig barn skal være trygge. Les mer om hva UNICEF gjør i Ukraina.
– Selv om behovene for hjelp fortsatt er store, har vi så langt klart å gi flere millioner barn forskjellig typer hjelp og håp om en bedre fremtid. Det gir meg håp, forteller Oudmayer.
80 prosent av barna i Ukraina lever nå i fattigdom
Ett år etter krigen eskalerte står ukrainske familier nå også overfor en fryktelig finanskrise. Familier har mister jobbene sine, og har ikke lengre en inntekt og lider samtidig av energi- og sosioøkonomiske kriser utløst av krigen.
UNICEFs analyser antyder at andelen barn som lever i fattigdom har doblet seg det siste året, og nå gjelder dette mer enn 80 prosent.
Kan barn som blir utsatt for slike opplevelser noen gang komme seg videre?
– Det er avhengig av krigens lengde og i hvilken grad de har trygge og nære omsorgspersoner, tilgang til psykososial støtte og hjelp til å bearbeide eventuelle traumer, forteller Oudmayer.
– Skolegang vil også være avgjørende for hvordan barna vil klare seg i fremtiden. Det vil også være av avgjørende betydning hvor raskt landet bygges opp igjen, og livet i størst mulig grad kan vende tilbake til en slags ny og trygg normal.
barna mister livsviktig skolegang
Tusenvis av skoler og barnehager er bombet sønder og sammen, og UNICEF anslår at 5,7 millioner barn har mistet livsviktig skolegang det siste året. Dette har store konsekvenser for barna, både på kort og lang sikt.
– Er det noe barn virkelig trenger for å kunne klare seg best mulig i en truende og uforutsigbar situasjon så er det rutinene, tryggheten og læringen skolen representerer for barn. For de aller fleste barna i Ukraina er hverdagen utrygg og kaotisk, legger hun til.
Noen barn går i barnehage eller på skole i mørke bomberom langt under bakken, men mange får ikke den muligheten. De går glipp av viktig læring og får ikke vært sammen med venner. De mister retten og muligheten til å være barn.
– Når millioner av barn står uten mulighet til å gå på skole, er det alvorlig for det enkelte barn, men også for landets fremtid, avslutter Oudmayer.