UNICEF frykter sult og sykdommer i Gaza
Hvert barn som er internt fordrevet har nå bare tilgang til 1,5 til 2 liter vann hver dag. Dette er langt under det som er anbefalt for å overleve, ifølge UNICEFs estimater. Bare for å overleve trenges minst 3 liter per dag.
I en nødsituasjon trenger et mennesker i minst 15 liter pr. dag for å ha nok til å drikke, vasking og matlaging, ifølge humanitære standarder.
– Tilgangen til nok rent drikkevann er et spørsmål om liv og død, og barna i Gaza har knapt en dråpe å drikke, sier UNICEFs direktør Catherine Russell.
frykter kolera og diaré
Siden begynnelsen av desember har hundretusener av internt fordrevne, hvorav halvparten barn, ankommet Rafah by sør i Gaza. De har desperat behov for mat, vann, ly, medisiner og beskyttelse. Behovet for vann- og sanitærtjenester i byen er kritisk.
Vannbårne sykdommer som kolera og kronisk diaré kan få stor spredning på grunn av mangelen på rent vann. Dette er forverret etter den siste uken med regn og oversvømmelser.
Det er allerede registrert 20 ganger flere tilfeller av diaré blant barn under fem år denne måneden, i tillegg til økt forekomst av skabb, lus, vannkopper og hudutslett. I tillegg har man sett over 160.000 tilfeller av akutt luftveisinfeksjon.
ett toalett på 700 personer
Minst 50 prosent av vann- og sanitærtilbudene er ødelagt etter at voldshandlingene tok til igjen, og på grunn av mangel på strøm, drivstoff og ødelagt infrastruktur. For barna er dette ekstra dramatisk. De er mest sårbare for dehydrering, diaré, sykdom og underernæring.
– Barna og familiene deres må bruke vann fra usikre kilder som er sterkt saltet eller forurenset. Uten rent vann vil mange flere barn dø av mangler og sykdom de kommende dagene, sier Catherine Russell.
I hele området står lange køer av utmattede kvinner og barn og venter på å for tilgang til et toalett. I snitt fins ett toalett for hver 700 person. Dette tvinger folk til å ty til andre metoder, som å bruke bøtter eller å gjøre sitt fornødne utendørs.
Andre hygienetiltak, som tilgang til dusjer, er enda vanskeligere, og dette rammer kvinner og jenter spesielt. Dette kan føre til ytterligere spredning av sykdom.
Ekstrem og alvorlig sult
Ifølge Verdens matprogram (WFP) 19. desember lider nå halvparten av Gazas befolkning av ekstrem eller alvorlig sult. 90 prosent av befolkningen går en hel dag uten mat jevnlig.
Bare ti prosent av den maten som for øyeblikket er nødvendig for 2,2 millioner mennesker, har kommet inn i Gaza de siste 70 dagene.
18. og 19. desember kom det inn totalt 164 trailerlaster med nødhjelp fra Rafha-overgangen og 124 trailere fra Kerem Shalom-grensen mot Israel.
Det er imidlertid langt mindre enn de 500 trailerne som i snitt kom inn hver dag før 7. oktober.
har sikret rent vann til 1,3 millioner
Siden krisen startet har UNICEF og partnere sikret 1,3 millioner mennesker trygt drikkevann i Gaza.
Det er blitt fraktet inn drivstoff for å drive brønner og avsaltingsanlegg, satt opp løsninger for avfalls- og kloakkhåndtering, og det er delt ut rent flaskevann og vannbeholdere.
UNICEF og partnere har nådd over 189.000 mennesker med hygieneartikler og over 400.000 mennesker med hygiene- og sanitærtjenester.
I tillegg har UNICEF delt ut over 45.000 vannkanner og over 130.000 hygienepakker til familier, inkludert tusenvis av såper og menstruasjonsprodukter.
viktig utstyr slipper ikke inn
Under den humanitære pausen klarte UNICEF også å nå den nordlige delen av Gaza-stripen til tross for ekstremt utfordrende forhold. Her ble det delt ut 260.000 liter vann og 10.000 hygienepakker.
Men generatorer, byggmateriale og annet utstyr som trengs for å reparere eller erstatte ødelagte sanitærtjenester, slipper ikke inn i Gaza over grensen fra Rafah fordi det kreves spesiell tillatelse.
– Vi gjør alt vi kan for å møte behovene til menneskene i Gaza, men utstyret og forsyningene vi har klart å gi, er langt fra nok, sier Russell.
– Den konstante bombingen, samt restriksjonene på å få inn materialer og drivstoff til området, hindrer kritisk fremgang. Vi trenger sårt disse forsyningene for å reparere ødelagte vannsystemer, sier hun.
ber om humanitær tilgang
UNICEF fortsetter også å kreve rask, trygg og uhindret humanitær tilgang til alle barn og familier som trenger det, uansett hvor de er.
UNICEF ber om at alle parter skal overholde sine internasjonale juridiske forpliktelser til å beskytte vann- og sanitetsfasiliteter og arbeidere som skal sikre vedlikehold og reparasjon av disse.
På 48 timer i slutten av desember ble også det største gjenværende fullt fungerende sykehuset bombet to ganger.
Al Nasser-sykehuset i Khan Yunis huser ikke bare et stort antall barn som allerede var hardt skadet etter angrepene på hjemmene deres, men også hundrevis av kvinner og barn som søker sikkerhet.
– Gaza er det farligste stedet i verden å være på for barn. Og hver dag blir dette forsterket, sa UNICEFs talsperson James Elder, da han talte til FNs hovedkontor i Genéve 19. desember.
Slik kan du hjelpe barna i Gaza.