FN frykter hungersnød i Gaza
Over 2 millioner mennesker i Gaza opplever nå akutt matmangel. Alle barn under fem år (335.000) har høy risiko for å få alvorlig eller akutt underernæring, som de kan dø av.
Over 90 % av barna under to år spiser bare to typer matvarer eller færre. De fleste får kun kornprodukter.
– En sultkatastrofe kan fortsatt unngås hvis vi handler nå. Men da må vi få inn mer nødhjelp. Alvorlig underernæring over tid kan i tillegg til død, føre til langtidsskader for en hel generasjon med barn, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Maria Greenberg Bergheim.
Minst 1 av 4 husstander på Gazastripen, eller mer enn en halv million mennesker, står overfor det mest katastrofale nivået for sult, ifølge Integrated Food Security Phase Classification (IPC).
Basert på den ferske IPC-rapporten anslår UNICEF at minst 10.000 barn under fem år vil få den mest alvorlige formen for underernæring allerede de neste ukene, såkalt wasting. De vil trenge terapeutisk ferdigmat for å overleve.
trenger mye mer nødhjelp
Med andre ord betyr dette at faren for å dø av sult allerede er reell for mange familier i Gaza, og den øker for hver dag.
UNICEF er også spesielt bekymret for ernæringen til over 155.000 gravide kvinner og ammende mødre, samt for over 135.000 barn under to år som har spesifikke ernæringsbehov.
– Dette kommer på et tidspunkt der mat- og helsesystemene på Gazastripen står overfor fullstendig kollaps. 80 % av små barn opplever alvorlig matmangel, og 2/3 av sykehusene fungerer ikke lenger på grunn av mangel på vann, medisiner og drivstoff, sier Bergheim.
Selv om UNICEF og andre organisasjoner har fått inn hundrevis av trailerlaster med nødhjelp i 2023, utgjør dette bare ti prosent av den maten som for øyeblikket trengs for 2,2 millioner mennesker på Gaza.
vi må handle nå!
– Vi trenger en umiddelbar og trygg tilgang til barn og deres familier med livreddende nødhjelp. De sårbare barna må få dekket sine grunnleggende behov for mat og helse og da må vi bygge opp igjen kritisk infrastruktur på hele Gaza-stripen, sier Maria Greenberg Bergheim.
Dette inkluderer å få inn spebarnsmelk, mat, ernæringsstilskudd og terapeutisk ferdigmat som kan forebygge og behandle alvorlig underernæring.
I tillegg ber UNICEF og andre humanitære aktører om å få inn mer medisinske forsyninger og drivstoff, samt handelstrafikk.
UNICEF gjentar kravet om at alle stridende parter må respekterer internasjonal humanitær rett, løslate gisler og ta alle forholdsregler for å gi barna og sivilbefolkningen hjelp og beskyttelse.
unicef leder ernærigsarbeidet
Siden konflikten startet har UNICEF levert inn terapeutisk ferdigmat og andre ernæringsprodukter beregnet på tusenvis av barn i Gaza.
UNICEF fortsetter samarbeidet med UNRWA og nasjonale og internasjonale partnere for å utvide tiltak som kan hindre alvorlig underernæring over hele Gazastripen.
I tillegg jobber UNICEF aktivt med å styrke samarbeidet med frivillige organisasjoner på Vestbredden for å tilby en totalpakke med forebyggende og behandlende ernæringstiltak.
Ernæringsklyngen ledes av UNICEF med støtte fra over 30 partnere.
Du kan gi din støtte til barna i Gaza her.