Sultkatastrofe i Sudan

Over 25 millioner mennesker i Sudan mangler mat og lider av kritisk sult. Ikke siden Darfurkrisen på 2000-tallet har situasjonen vært verre, og landet står overfor det som kan bli verdens største sultkatastrofe. Og igjen er det de minste barna som blir hardest rammet.

Saken oppsummert:
  • Sudan står overfor en enorm sultkatastrofe, den verste siden Darfurkrisen på 2000-tallet.
  • Krigen har forverret matmangelen, og 755 000 mennesker står i fare for hungersnød. Små barn er særlig utsatte
  • Totalt 25,6 millioner mennesker i Sudan lider nå av kritisk sult.
  • Vi i UNICEF og andre FN-organisasjoner som WFP og FAO mobiliserer nå sammen til omfattende humanitær nødhjelp for å redde liv, og for å nå millioner av mennesker på flukt med nødvendig mat, vann og medisinsk hjelp.

Hva er IPC?

Integrated Phase Classification (IPC) kan ses på som et sultbarometer, og kan si noe om hvor alvorlig sulten i en befolkning er, og hvor stort behovet er for nødhjelp.

Når pilen peker på mørkerødt – hungersnød – er det allerede for sent for mange. Da dør mennesker daglig av underernæring og dehydrering. Små kropper tåler sult, vannmangel og sykdommer langt dårligere enn en voksen.

Sultbarometer, viser IPC-skalaen, grafikk
  • Fase 1: Ingen sult
  • Fase 2: Presset
  • Fase 3: Kritisk
  • Fase 4: Nødsituasjon
  • Fase 5: Hungersnød

Slik kan du hjelpe

Fast giver: Med månedlige bidrag til oss i UNICEF bidrar du til at vi sammen kan drive langsiktig planlegging og forebyggende arbeid. Da er du også med på å gi livsviktig hjelp til verdens mest sårbare barn når nøden er som størst. Bli med her!

Gave til nødfondet: Når du støtter vårt nødfond, er du med og sikrer at vi kan reagere raskt med nødhjelp til barna og deres familier. Du kan støtte nødfondet her.


Sammen med FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) og FNs verdens matvareprogram (WFP) advarer vi i UNICEF om en kraftig forverring av forholdene, og mobiliserer til en humanitær innsats i stor skala i Sudan, og i nabolandene hvor mer enn 2 millioner flyktninger har søkt sikkerhet.

En umiddelbar våpenhvile og uhindret tilgang over tid er helt nødvendig for at vi kan komme inn og levere den nødhjelpen det er behov for.

755 000 mennesker i katastrofale forhold

Forverringen av matmangelen i Sudan har ført til at 755 000 mennesker lever i katastrofale forhold (IPC fase 5, se faktaboks) med fare for hungersnød i 14 områder.

De verste forholdene er i områdene som er hardt rammet av kamper, og der mennesker på flukt fra krigen har samlet seg. Små barn er særlig utsatte for dehydrering, underernæring og sykdommer. For Sudans befolkning er hver dag en kamp for å skaffe mat til seg selv og familien.

Totalt 25,6 millioner mennesker lever nå i områder rammet av kritisk sult (IPC fase 3+). Dette er første gang at hungersnød har blitt bekreftet i Sudan siden IPC som målebarometer ble tatt i bruk i 2004. I motsetning til Darfurkrisen for tjue år siden, hvor deler av Sudan var rammet, lider nå hele landet av sultkatastrofen, selv hovedstaden Khartoum og Gezira-staten, som tidligere var Sudans kornkammer.

-Dette viser hvor enormt ødeleggende denne konflikten er for barn i Sudan. Sult og underernæring sprer seg i en alarmerende hastighet, og uten en samlet internasjonal innsats og finansiering, er det fare for at situasjonen vil spinne helt ut av kontroll. Det er ingen tid å miste. Enhver forsinkelse i uhindret tilgang til sårbare befolkninger vil måles i tap av barns liv.

Catherine Russell, Direktør i UNICEF

Konflikten står mellom landets to øverste millitære ledere, som leder henholdsvis regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-millitsen.

UNICEF, FAO og WFP med stor innsats for å hindre sult

Målebånd rundt overarmen til et barn viser grad av underernæring
Helsepersonell på mobile klinikker undersøker barn og gravide kvinner for underernæring. © UNICEF/UNI611451/Rajab 

Siden konflikten startet i april 2023, har vi i UNICEF nådd nærmere 5,5 millioner barn med undersøkelser for underernæring og mer enn 322 000 barn som lider av alvorlig akutt underernæring har fått livreddende behandling.

Sammen med partnere intensiverer vi i UNICEF nå innsatsen for å forhindre at flere barn dør. Så langt i år har vi nådd 5 millioner mennesker i Sudan med rent drikkevann, og vi har vaksinert over en halv million barn mot meslinger. Vi får også barn tilbake til skolen, gir kontanter til over 350 000 gravide og ammende kvinner og deres familier, og gjør alt for å beskytte barn mot vold, separasjon og traumer.

WFP har til nå i år hjulpet over 3 millioner mennesker på flukt i Sudan og planlegger å nå ytterligere 5 millioner innen årets slutt ved å åpne nye humanitære korridorer og dermed nå ut til flere mennesker. FAO har nådd 3,8 millioner mennesker med såkorn og vaksinasjoner. De planlegger å støtte 1,8 millioner husholdninger med å gjenoppta matproduksjon. FAO vil få ut 8 000 tonn såkorn til 870 000 jordbrukshusholdninger, inkludert til områder med stor mangel på mat.

Publisert av Veronika Reinhaug mandag 15/07/2024 - 12:33