Sudan: Nøden verre enn noen gang for 15 millioner barn
Landet regnes som den største humanitære krisen i verden, og den største flyktningkrisen for barn.
Konflikten i Sudan er på vei inn i sitt tredje år, og antall barn som trenger humanitær hjelp har doblet seg fra 7,8 millioner i begynnelsen av 2023 til over 15 millioner i dag.
15 millioner sudanesere er nå flyktinger i eget land eller i naboland, og halvparten av disse er barn.
Væpnet konflikt, kollaps i økonomien og i sosiale tjenester og infrastruktur har gjort nesten 2/3 av Sudans totale befolkning – mer enn 30 millioner mennesker – avhengig av humanitær hjelp i år. Halvparten er barn.
Og det er de 15 millioner barna som betaler den høyeste prisen.
Regntiden fra mai til oktober kan føre til oversvømmelser og økt underernæring og sykdom.
Vold mot barn, sult og sykdom øker, og tusenvis av familier blir tvunget på flukt.
- Kampene skjer rett utenfor dørene deres, rundt husene, skolene og sykehusene, og i mange av Sudans byer, tettsteder og landsbyer. Historiene deres er hjerteskjærende, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Frykter økt sult og sykdommer
I fem provinser herjer sulten der 1,3 millioner barn under fem år bor. Minst 17 andre provinser er truet.
Mellom mai og oktober frykter UNICEF at over 462.000 barn kan bli rammet av alvorlig og akutt underernæring. Uten livreddende hjelp vil mange av disse barna dø.
Over 3 millioner barn under fem år risikerer å få dødelige sykdommer som kolera, malaria og denguefeber på grunn av et sviktende helsevesen.
I 2024 ble det rapportert om 49.000 tilfeller av kolera og over 11.000 tilfeller av denguefeber - 60 prosent av disse var mødre og barn. Utbruddene forverres av regntiden, dårlig vannkvalitet og sanitærforhold og enda flere på flukt.
16,5 millioner barn – nesten en hel generasjon – er ute av skolen.
- Dette er ikke bare en krise, det er en polykrise som påvirker alle sektorer, fra helse og ernæring til vann, utdanning og beskyttelse, sier Russell. Uten umiddelbare tiltak kan krisen bli enda verre.

Grusom vold mot barn
Barna i Sudan er også utsatt for grusom vold, og mange blir rekruttert og brukt av væpnede grupper.
Rapporter til UNICEF om alvorlige brudd på barns rettigheter har økt med 1000 prosent på to år. Disse bruddene er bekreftet i over halvparten av Sudans 18 stater.
De mest vanlige og alvorlige bruddene er drap og lemlestelse, bortføringer av barn og angrep på skoler og sykehus.
Mellom juni og desember 2024 ble mer enn 900 tilfeller av alvorlige brudd på barns rettigheter rapportert. Dette er trolig bare toppen av isfjellet.
Så langt i 2025 har flere titalls barn blitt drept og skadd i væpnede angrep.
Miner og eksplosiver
Bruken av eksplosive våpen utgjør en stor fare for alle når konflikten tar slutt, særlig for internt fordrevne og de som vender hjem. UNICEF anslår at 13 millioner sivile er i fare.
Ueksploderte miner og rester av eksplosiver hindrer også trygg tilgang for hjelpearbeidere.

Seksuell vold øker dramatisk
I Sudan er seksuell vold utbredt. Rundt 12,1 millioner kvinner og jenter – og i økende grad menn og gutter – er i fare for seksuell vold. Det er en økning på 80 prosent fra året før.
Ifølge data som UNICEF har analysert fra Sudan, ble 221 tilfeller av voldtekt mot barn rapportert i 2024 i ni stater. Det er anslått at 67 % av disse er jenter og 33 % er gutter.
I 16 av de registrerte tilfellene var barna under fem år. Fire var babyer under ett år.
Dataene gir bare et glimt av det UNICEF vet er et mye større og mer alvorlig problem.
- Skadene og traumene disse barna får, tar ikke slutt med en våpenhvile eller en fredsavtale. De vil trenge kontinuerlig omsorg og støtte for å greie seg videre i livet, sier Catherine Russell.
UNICEF gir livreddende hjelp
Til tross for store utfordringer, fortsetter UNICEF å levere livreddende hjelp i konfliktområdene.
I 2024 nådde UNICEF og våre partnere over 9,8 millioner barn og familier med trygt drikkevann.
Vi screenet 6,7 millioner barn for underernæring og ga livreddende behandling til 422.000 alvorlig underernærte barn.
UNICEF og partnere gav også psykologisk rådgivning, skolegang og beskyttelse til 2,7 millioner barn og omsorgspersoner.
Men dette er på ingen måte nok til å beskytte barna i Sudan. UNICEF ber om 1 milliard dollar for å kunne gi nødvendig hjelp til Sudan i 2025.

Krever våpenhvile nå!
UNICEF oppfordrer det internasjonale samfunnet til å handle raskt for å hjelpe barna i Sudan, og ber om en umiddelbar våpenhvile og politisk dialog.
Hvis dette ikke lykkes, må det innføres midlertidige humanitære pause, sier UNICEFs direktør. Hun ber partene om å respektere og overholde internasjonal lov og legge til rette for politisk dialog.
- Sudan er den største humanitære krisen i verden i dag, men den får ikke verdens oppmerksomhet. Vi kan ikke forlate barna i Sudan. Vi har ekspertisen og viljen til å øke vår støtte, men vi trenger tilgang og vedvarende finansiering, sier Catherine Russell.