Hvordan påvirkes barn og unge av krigen i Gaza?
Dramatiske og visuelle bilder og videoer fra krigen i Gaza dominerer mediebildet til de unge, både på TV og i sosiale medier.
- Vi vet at mange barn og unge blir eksponert for usensurert innhold av krigsscener, brutal vold og store menneskelige lidelser. Men vi vet ikke hvordan det påvirker dem, sier Sara Bondø, fungerende direktør for Barns rettigheter i UNICEF Norge.
Det ønsker UNICEF Norge å finne ut av med en ny undersøkelse.
- Det er en pågående barnerettighetskrise på Gaza, som nå har blitt verdens største gravplass for barn. Samtidig kan barn og unge i Norge se andre på sin egen alder bli utsatt for alvorlig lidelser og drap. De hører om barn som dør av sult, uten at verdenssamfunnet klarer å beskytte disse barna. Hvordan påvirker dette barn og unge i Norge?
Uten å vite hvordan barn og unge påvirkes av det sterke, visuelle innholdet fra krigen i Gaza, kan vi ikke legge til rette for at de får de bedre. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før, og UNICEF Norge mener derfor at det er på høy tid.
Undersøkelse for alle mellom 13-19 år
Resultatene fra undersøkelsen vil bli delt med politikere, beslutningstakere og andre som kan bidra å gjøre Norge til et enda bedre sted å vokse opp for barn og unge.
- Vi må slutte å voksengjette, og trenger derfor å høre fra barn og unge mellom 13-19 år. For å kunne lage treffsikker politikk som kan bedre hverdagen deres, må vi vite hva hvor skoen trykker, forklarer Bondø.
Derfor kan alle barn og unge mellom 13 og 19 år nå svare på spørsmål via Messenger. Undersøkelsen startes ved at man sender en "U" på melding. Resultatene fra undersøkelsene blir anonymisert og delt med politikere, beslutningstakere og andre som kan bidra til å gjøre Norge til et enda bedre sted å vokse opp for barn og unge.
Hva er U-REport?
- Det er en digital plattform hvor barn og unge kan svare på forskjellige undersøkelser anonymt.
- Undersøkelsene tar opp viktige temaer for barn og unge.
- Resultatene blir delt med politikere, beslutningstakere, og andre som kan bidra til at Norge blir et enda bedre sted for barn og unge.
- U-report brukes av UNICEF i over 90 land.
Du kan lese enda mer om U-report her.
Sånn blir du en U-Reporter:
- For å delta er det så enkelt som å sende «U» på Facebook Messenger-appen til U-Report Norway. Da vil du begynne å få spørsmål du kan svare på.
- Svarene som samles inn, vil anonymiseres.
- Du vil få informasjon om resultatene av undersøkelser, og informasjon om hvordan UNICEF Norge bruker dette i arbeidet for barns rettigheter i Norge.
Her finner du samtykkeerklæringen for U-report.
les tidligere rapporter her
Tidligere har U-report avdekket hvordan barn og unge utsettes for rasisme, hvordan de påvirkes av klimaendringene og om hvordan de ble påvirket da krigen i Ukraina brøt ut.
Støre mottok ny rapport om rasisme
I en ny undersøkelse blant barn og unge svarer 37 prosent at de har blitt utsatt for rasisme på grunn av hvordan de ser ut. Flesteparten av dem oppgir at de ble utsatt for rasisme på skolen, mens sosiale medier kommer på andre plass.
Klimarapport: Barn føler frykt og sinne
Barn og unge har sagt sin mening om klima i U-Report 2021, og føler frykt, sinne og håpløshet. Men de ønsker samtidig å gjøre mer selv.
Barn og unge er redde for krig i Norge
I en undersøkelse UNICEF Norge har utført blant barn og unge i Norge, svarer godt over halvparten at de er bekymret for at det skal bli krig i Norge.11 prosent av de spurte sier at de er bekymret for dette hele tiden.
Har du spørsmål knyttet til U-report? Kontakt Helle Eiborg på [email protected].