Klar tale fra elever: Pride er for alle
Åsgård skole er en av UNICEF Norges Rettighetsskoler, som har et eget Rettighetsråd med blant annet elever fra 2.-7. trinn. De eldste elevene fra Rettighetsrådet bidro til å arrangere «Regnbue-markeringen». De skrev brev til elevrådene på de andre skolene i Ås og inviterte til en felles markering for Pride.
Ingen skal diskrimineres for å være annerledes
Sammen med lærer Marita Gallefoss, som har stått for organisering og program, har elevene hatt innspill til hva som skal skje på markeringen, rekkefølge på program og låtvalg. For elevene har det alltid vært viktig å fremheve at alle er forskjellige og at ingen skal diskrimineres for å være annerledes forteller Gallefoss.
– Pride er en god «unnskyldning» for å ha en markering hvor vi kunne feire mangfold, fellesskap, inkludering og retten til å være seg selv. Vi markerte Pride på vår egen skole i fjor, og syns det er viktig at skolene i samme kommune tar et felles standpunkt for hvilke holdninger vi ønsker å ha for hverandre.
Hva er en Rettighetsskole?
- Å være Rettighetsskole er å drive et langsiktig, skolebasert utviklingsarbeid rotfestet i barnerettighetene. Barn som kjenner egne og andre barns rettigheter og forstår dem i praksis, trives og behandler hverandre med respekt.
- UNICEFs Rettighetsskoler er ikke et program, men en helhetlig måte å drive skole på, der barnas menneskerettigheter står i sentrum.
- Rettighetsskolene legger vekt på å styrke elevenes tro på egne krefter, trene dem i å si sin mening og ta initiativ. Mangfold og likeverd er sentrale verdier. Elevene ved en rettighetsskole får en større forståelse for ulikhet og respekt for både egne og andres rettigheter.
- UNICEF samarbeider med flere tusen Rettighetsskoler i mange europeiske land.
Må tørre å rope høyt for rettigheter
Grunnen til at de i år valgte å kalle det for «Regnbue-markering», var fordi de ønsker å løfte fokuset mot alle barn og at alle barn skal føle seg akseptert uansett hvem de er og hvem de elsker. Gallefoss forteller at det er viktig for de som skole å vise at de tør å rope høyt for denne rettigheten, selv om noen alltid vil være kritiske.
– Barna skal oppleve at vi tør å stå opp for dem. Forhåpentligvis blir det en positiv «smitteeffekt» hvor barna tør å si i fra mot diskriminering, og at det er positive kommentarer om identitet som tar over for de negative som vi ser altfor mye av i dag, sier Gallefoss.
Retten til å være seg selv
Elevene som læreren har pratet med har utelukkende vært positive til en slik markering. De eldste elevene uttrykker at de synes dette er viktig og de står opp for hverandre. Likevel har de fått noen negative reaksjoner:
– Det handler enten om religion (og at det Pride står for ikke er riktig) eller de som mener at dette er politikk og at vi påtvinger barna noe som de bør kunne få fritak fra. Desto viktigere at vi gjennomfører, og at fokuset er på retten til å være seg selv! Ingen kan fritas fra sine rettigheter, sier Gallefoss.
I talen fra elever i 7. klasse sa de blant annet at Pride er både for voksne og for barn. De sa og at ofte er det voksne som holder taler og deler sine historier, som er viktig, men det er også minst like viktig å la barna få dele sine tanker. Hør hele talen i videoen under.
Hva lærer elevene av å markere Pride?
Lærer Marita Gallefoss understreker at elevene lærer at voksne lytter og tar dem på alvor ved å markere Pride, og at barna må vise hverandre respekt.
– Jeg håper at elevene lærer å respektere hverandre uansett hvem eller hvordan de er. Og jeg håper spesielt at elevene lærer at de kan være seg selv, "fordi de er unike og alle andre er opptatt", slik som Nicola sa i talen.
Se talen fra "Regnbue-markeringen"
❤️ 🧡 💛 💚 💙 💜
Tale fra elever i 7. klasse
Skrevet av: Noor Magdi Fadlalla, Eiril Omholt Gjevestad, Solveig Hendset Larsen, Eiriana Roberts Rio og Nicola Warsinka
Denne dagen, den har vært en drøm og et mål gjennom årene. Den skal ikke kun synliggjøre de annerledes, denne dagen handler om solidaritet, utfylte rettigheter og ikke mist samhold.
Der står du foran speilet, bildet ditt. Noen dager er du fornøyd, andre dager avskyr du deg selv. Ingen kan se det, ingen kan se at du er annerledes, ingen kan se den forbudte kjærligheten. Du kan ikke beskytte deg eller andre fra deg selv. Du er ingen byrde, du er en stolthet, et fargerikt ansikt som veiver i viden. Disse betingingene og de stygge kommentarene overalt på sosiale medier stanser ikke, du kan høre dem i hodet, som et ekko. Vi er ikke frie før dette ekkoet har forsvunnet. Denne dagen er for alle, den skal blomstre og lyse opp håp, glede og tidligere historie. Du er så perfekt, du er bra nok, selv om du trenger å høre det. Å skape en endring av samhold er ikke en plan, det er ingen hensikt, men et oppnåelig mål. Du kan stå der å være stille, unngå katastrofe, men du vil aldri klare å rømme fra problemene. I stedet kan du rope høyt, din mening betyr ingenting, med mindre du sier den høyt. Du kan endre liv med solidaritet, bidra til en trygghet. Alle flaggene skal seiere til slutt, hver farge som representeres i flagget vil bli kjent for alle og alle sjelene og identitetene på jorden vil stå fram som fargene i vinden.
Pride er for alle, for barn, for voksne og for alle på denne lille jorden full av ulike mennesker. Ofte er det de voksene som holder taler og deler sine historier, noe som selvfølgelig er kjempeviktig for at verden skal bevege seg videre mot en fordomsfri hverdag, men vi mener også at det er minst like viktig å la barna få dele sine tanker. Det er derfor vi står her i dag, som barn, som ungdommer, for å vise at pride er for alle, for å markere denne tiden med regnbueflagget høyt hevet. Markere at alle er forskjellige, men allikevel perfekte, vi er perfekte på hver vår måte.
Jeg vil først starte med å si hvor hyggelig det er å se så mange her. Det er så rart å tenke over at for bare 50 år siden var det ikke lovlig å være homofil her i Norge. Du hadde ikke rett til å være deg selv som person, bare fordi du ikke kunne elske samme kjønn. Å elske er en menneskerett. Selv om det er jente og jente, gutt og gutt, jente, både gutt og jente eller hvem nå en det skulle være. Man har fortsatt rett til å elske. Her i Norge er det lovlig å være homofil. Dette gjelder ikke i alle land.
I 68 land i verden, er det ikke lovlig å være homofil. Du har ikke lov til å til å elske en person, bare fordi det er samme kjønn. Du kan få dødsstraff bare for å elske en person. Mennesker ofrer livet sitt bare for å være seg selv. Derfor feirer vi denne dagen. Ikke bare for å feire at det er lovlig i Norge, men for å vise solidaritet for de menneskene som ikke kan være seg selv. Bare på grunn av en lov.
Identitet er fantastisk og innebærer så utrolig mange sider, både personlig og sosialt: Tilhørighet, familie, hvem du elsker, hva du liker å gjøre, og mye mer. Dette er fantastisk fordi det sier noe om hvem du er, men blir dessverre brukt negativt daglig. Skjellsord er blant det negative. En kommentar om identiteten din er supert, men ikke når de blir etterfulgt av latter.
Slike kommentarer er dessverre noe man ikke tenker over lenger. Det at unge flyr rundt og slenger stygge ord om hverandre blir ikke reagert på. Det har blitt en slags vane at mennesker blir dømt for å være seg selv.
Dessverre får vi ikke sett andres sider fordi man er redd for negative reaksjoner. Ikke for andre eller seg selv. Dette gjelder overalt i verden, alt fra i skolegården, til butikken, eller en liten fotballturnering i Katar. I 68 kan man bli straffet for å være seg selv.
Vi må jobbe sammen for å snu den normale vanen om å se negativt på å være annerledes eller ha det som blir kalt “ulovlig kjærlighet”. Det skal være en glede å vise frem seg selv. Så før jeg gir ordet videre ber jeg hver enkelt av dere å huske på å “være deg selv fordi de andre er allerede tatt.”
Selv om vi i Norge har kommet langt i forhold til friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet, så er det fortsatt en del som gjenstår. Derfor er det så viktig at vi viser barn og unge som vokser opp i dag at det er greit å være seg selv, stå opp for den man er og kunne elske den du elsker.
Det er vanskelig, men vi skal klare det, vi skal klare det sammen, bare vi respekterer og godtar hverandre uten å se ned på noen.
Det fineste her i verden er å elske, elske seg selv og elske de rundt seg. Du er ikke alene, bare se rundt deg, se så mange som har kommet hit og er med på denne markeringen fordi de bryr seg. Takk, takk for at alle dere er her og bryr seg uansett hvem du er, hvem du elsker eller hvem du føler deg som, du er ikke alene og det er mange flere der ute enn vi vet. Vi skal klare det, men vi må starte nå og aldri gi opp!