Mpox: - Et kappløp mot tiden!
– Det er et kappløp mot tiden, sier UNICEFs representant i Den demokratiske republikken Kongo (DRC), Grant Leaity.
– Smitten sprer seg raskere og på en helt annen måte enn tidligere år. Nå er barna mest utsatt, før var det også mange eldre, sier han.
I hele 2022 ble det registrert mpox-smitte hos mellom 2000 – 5000 mennesker totalt. I år er antatt smittede med den nye varianten altså ti ganger høyere.
Omtrent 80 prosent av de over 700 mpox-relaterte dødsfallene er blant barn.
skolestart og utbrudd i burundi
Det er i DRC at alle dødsfallene og flest smittede per nå er registrert. Men i Burundi øker nå smitten, med 1576 mistenkte tilfeller og 564 bekrefte smittet – en økning på 40% på bare to uker.
3 millioner barn i Burundi begynte på skolen igjen fra 16. september. UNICEF støtter nå regjeringen med å gi barna en trygg skolestart midt i mpox-utbruddet.
– Vi er dypt bekymret for den økende smitten blant barna i Burundi, også de under fem år. Våre team jobber tett med utdanningsdepartementet for å implementere helsetiltak i skolene og beskytte elevene, sier France Begin, UNICEFs representant i Burundi.
ber om mer støtte
UNICEF ber nå om 58,8 millioner dollar for å håndtere mpox-krisen i seks afrikanske land hvor barn er hardest rammet. Disse landene er Burundi, Den demokratiske republikken Kongo (DRC), Kenya, Rwanda, Uganda og Den sentralafrikanske republikk.
Her sprer mpox-varianten klade 1 seg, og tusenvis av barn risikerer infeksjon, komplikasjoner og sosial stigmatisering.
– Epidemien krever at vi prioriterer alle provinser, ikke bare der det er utbrudd. Vi må jobbe bredt for at det ikke skal spre seg til nye områder, sier Grant Leaity.
Selv om barnedødsfallene foreløpig er begrenset til DRC, viser dataene at barn er svært sårbare. Dette forverres av dårlig tilgang til helsetjenester, sanitærforhold og hygiene. Underernæring og andre barnesykdommer, som meslinger, gjør situasjonen enda verre.
I tillegg mangler landene ofte rent vann og tusenvis er på flukt.
jobber med forebygging
UNICEF jobber med å styrke forebygging og respons i de rammede landene, i samarbeid med myndighetene. Blant annet har UNICEF ansvar for innkjøp og lagring av mpox-vaksiner.
I DRC er det nå en stor vaksinekampanje i gang, og de første 215.000 dosene ankom landet i starten av september. Mer er på vei.
I tillegg lærer UNICEF opp lokalt helsepersonell, frivillige og befolkningen i hvordan viruset smitter og kan forebygges. Blant annet brukes radio for å spre informasjon.
Hygiene er svært viktig, siden hudkontakt er den største smittemåten, i tillegg til seksuell kontakt. Å lære opp elever i håndhygiene er derfor helt avgjørende.
mangler kapasitet
UNICEF er strategisk samarbeidspart til myndighetene i landene som er rammet.
– Det er en stor utfordring at landene mangler nok analysekapasitet og laboratorier for å kunne overvåke situasjonen og teste folk løpende, sier France Begin. I tillegg trenges flere fagfolk.
– For UNICEF er det en prioritert å ruste helsearbeiderne med kunnskap og beskyttelsesutstyr, øke folks oppmerksomhet og sørge for at helsesentra og skoler har rent vann og gode hygieneforhold, sier Begin.
UNICEF og partnere støter også mpox-isolasjonssentre som tar imot barn og kvinner. Her tilbys også ernæringsstøtte, medisinsk hjelp og rask testing.