Mpox rammer barna hardt i Øst- og Sør-Afrika

UNICEF har bekreftet utbrudd av mpox i landene Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya og Sør-Afrika.

Fra før har Den demokratiske republikken Congo (DRC) blitt hardt rammet. Siden begynnelsen av året har anslagsvis 8.772 barn blitt smittet av sykdommen i DRC, i følge de siste tilgjengelige dataene.

Totalt har 548 personer dødd i DRC, og rundt 463 av dem var barn.

Etter hvert som viruset nå sprer seg, øker faren for en folkehelsekrise i sårbare lokalsamfunn som strever med å håndtere utbruddene.

En ny variant av mpox-viruset er identifisert i alle de berørte landene unntatt Sør-Afrika. Denne varianten skaper bekymring fordi viruset har potensial for å spre seg enda mer blant små barn.

Saken oppsummert:
  • Over 200 nye tilfeller av mpox er bekreftet i fem land i Øst- og Sør-Afrika, med barn under fem år som spesielt utsatt gruppe.
  • Burundi er hardest rammet, med 170 bekreftede tilfeller, hvorav nesten 60 % er barn og unge under 20 år.
  • Siden starten av året har 8 772 barn blitt smittet av mpox i Den demokratiske republikken Kongo (DRC), og 463 av de 548 døde er barn.
  • Den nye varianten av mpox-viruset skaper bekymring på grunn av sitt potensiale til å spre seg bredere blant små barn.
  • UNICEF etterlyser rask respons og støtte for å håndtere utbruddet, samtidig som de advarer om risikoen for stigmatisering og avbrutt skolegang for barn.

Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste og kvalitetssikret av redaksjonen.


verst i burundi

Burundi er hardest rammet i regionen med 170 bekreftede mpox-tilfeller per. 20. august. Disse er oppdaget i 26 av landets 49 distrikter, hvorav 45,3 % er kvinner.

Barn og unge under 20 år utgjør nesten 60 % av de oppdagede tilfellene, og barn under 5 år utgjør 21 % av tilfellene.

Barna i Burundi er ekstra utsatt fordi det samtidig pågår et utbrudd av meslinger og fordi mange barn er underernærte.

Landet har iverksatt tiltak mot mpox, men mangler både utstyr for å teste og diagnostisere mpox, samt medisiner. Det er også liten kunnskap om sykdommen og smitten, høye driftskostnader og fare for at andre viktige helsetjenester nå blir avbrutt.

- Den nye mpox-stammen er en stor fare for sårbare barn og familier. Vi må gi raskt livreddende hjelp, informere om risikoen, samarbeide på tvers av grenser, styrke helsesystemet, sikre nødvendige tjenester og støtte tiltak som kan hjelpe barna, sier Etleva Kadilli, UNICEFs regionsdirektør for Øst- og Sør-Afrika.

Barn med begynnende mpox
En mor med sitt lille barn som får behandling i et mpox-isolat på det UNICEF-støttede Kavumu-sykehuset i Sør-Kivu i DR Congo 23. juli. Det var her de oppdaget det første tilfellet av mpox 23. juni. UNICEF/UNI624811/Benekire.

bekjempe stigmatisering

I tillegg til de direkte virkningene av sykdommen, er UNICEF bekymret for stigmatisering og diskriminering og at barn får avbrutt skolegangen sin. For kvinner og jenter forblir faren for kjønnsbasert vold, som seksuelle overgrep og utnyttelse, høy.

Omsorgsbyrden for kvinner er særlig høy ved slike store helsekriser, der det er forventet at de skal ta seg av syke familiemedlemmer og støtte familiens grunnleggende behov.

UNICEF er opptatt av å støtte overlevende, bekjempe stigmatisering og sikre kontinuitet i grunnleggende sosiale tjenester, spesielt skolegang og reintegrering av barn i skole og samfunn.

Tørke og flom har i tillegg rammet Kenya, Burundi og Uganda hardt de siste årene.

samarbeider på tvers

UNICEF har satt i verk tiltak mot mpox-utbruddet på tvers av regionen sammen med WHO og Africa CDC, som en del av myndighetenes responsplaner, og lokale partnere.

For eksempel støtter UNICEF lokalsamfunn med å spre informasjon om sykdommen, smittefaren og hygiene gjennom lokale medier og holdningskampanjer.

UNICEF ber for øyeblikket om 16,5 millioner dollar i hastebistand for å trappe opp responsen og beredskapen i regionen. Behovet vil bli vurdert regelmessig ettersom situasjonen utvikler seg raskt.

Mpox-baby får behandling
En måned gammel baby får behandling på Kamanyola-sykehuset I Sør-Kivu som UNICEF støtter. Mellom april og juli registrerte sykehuset 654 mistenkte tilfeller av mpox. Pasientene er for det meste barn under 5 år. UNICEF/UNI624789/Benekire

fakta om mpox

• WHO erklærte de nye utbruddene av mpox (tidligere apekopper) som er folkehelsekrise 14. august 2024.
• Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Congo (DRC), Kenya, Rwanda og Uganda har aktiv spredning av mpox-varianter Clade 1b og/eller Clade 1, som har potensial til å ha ramme barn og gravide kvinne hardest.
• Det er fortsatt usikkerhet rundt smittemåtene for viruset, alvorlighetsgraden av sykdommen, nøyaktigheten av diagnoser, og dynamikken i ulike lands kontekster. Mer undersøkelse og forskning er nødvendig.
• Person-til-person smitte av mpox skjer primært gjennom direkte kontakt med smittsomme områder på hud eller slimhinner. Smitte kan skje gjennom ulike former for nærkontakt, inkludert hud-til-hud-kontakt og seksuell kontakt.
• Barn kan bli utsatt for smitte hjemme eller i samfunnet gjennom nærkontakt med personer som har symptomer på mpox, som foreldre, omsorgspersoner eller andre familiemedlemmer.
• Barn kan være mer utsatt for alvorlig mpox enn voksne. De bør følges nøye til de er friske, i tilfelle de trenger ekstra omsorg.
• Behandling av mpox inkluderer hudpleie, tilførsel av vann og ernæring, smerte- og feberhåndtering og behandling av bakterieinfeksjoner hvis de oppstår.

Publisert av Anne Nilsen fredag 23/08/2024 - 10:41