Pandemien ved et vendepunkt

På en pressekonferanse 19. januar bad det globale vaksinesamarbeidet COVAX om i alt 5,2 milliarder dollar for å dekke vaksinearbeidet ut mars 2022. Dette trenges for å sikre vaksinen til utsatte grupper i lavinntektsland, som helsearbeidere, lærere og andre i frontlinjen.

- Pandemien er ikke over. Nesten halvpartens av klodens befolkning har ikke fått en eneste dose. Det kan ha dukket opp nye virusvarianter som er enda verre, sier WHO-direktør Dr. Tedros Ghebreyesus.

- Vi er nå ved et vendepunkt. Vi har muligheten til få overtaket på pandemien hvis vi handler raskt. Det haster med å få mer finansiering til COVAX for å kunne nå ut til de som ikke har fått vaksinen. Dessverre vet vi at det dukker opp en ny hovedvariant av viruset i gjenomsnitt hver fjerde måned. Nå trengs det en fornyet stor innsats, sier global helserådgiver Kyrre Lind i UNICEF Norge.

Det er spesielt de 20-25 landene som henger lengst etter i vaksinearbeidet som skal prioriteres den neste månedene.

storstilt innsats før sommeren

Mot slutten av 2021 trappet COVAX opp vaksinearbeidet, og bare i desember ble imponerende 300 millioner doser distribuert. Nå er altså 1 milliard doser delt ut til 144 land i verden, de fleste i lavinntektsland.

Dette har vært mulig takket være både økonomisk støtte og deling av overskuddslagre til COVAX fra rike land, som for eksempel Norge.

COVAX ledes av GAVI, WHO og CEPI og UNICEF har fått den viktige rolle med å skaffe, transportere og lagre vaksinene og vaksineutstyr i mottakerlandene. I tillegg lærer UNICEF opp helsearbeiderne som skal sette vaksinen, og informerer befolkningen.

I 2022 er målet for COVAX å få distribuert 2,6 milliarder doser til lavinntektsland innen sommeren.

Vaksine nummer 1 milliard fra COVAX ankom Rwandas hovedstad Kigali 15. januar 2022. FOTO: UNICEF

Ut på dato

Det er ikke problemfritt å vaksinere en hel verden. Noen land har måttet takke nei til vaksinedoser, i all hovedsak på grunn av kort holdbarhetstid og for dårlig kapasitet i mottakerlandet. Hvis et land takker nei, går tilbudet videre til andre land.

Dette er en del av prosessen, og landene bestemmer selv når, hvordan og hvilken type vaksinedoser de ønsker å motta.

I desember 2021 ble 80 millioner doser tilbudt til flere land, hvorav 77 millioner doser ble utplassert. Uheldigvis gikk 3 millioner av disse dosene ut på dato, og ble aldri sendt ut. Disse dosene vil bli destruert hos giverlandet. 

støtter nasjonale planer

- Vi har nådd en enestående milepæl. Milepælen minner oss om det arbeidet som gjenstår. Vi vet hva vi har å gjøre. Millioner av barn og familier er hardt rammet av pandemien på tredje året. UNICEF vil via COVAX jobbe så raskt vi kan for å sikre en rettferdig fordeling av vaksiner slik at millioner av barn kan få livene sine tilbake, sier UNICEF-direktør Henrietta Fore.

Høsten 2021 satte WHO og lederne for G20-landene som mål at 70 % av verdens befolkning skal ha fått vaksinen innen midten av 2022. På pressekonferansen ble det understreket at det er det enkelte lands planer som må følges.

- Vi ønsker å møte hvert enkelt lands mål og støtte opp om disse, slik at flest mulig i hvert land blir vaksiner mot covid-19, sier GAVI-direktør Seth Berkley. Det betyr å støtte opp om, og kanskje forbedre, systemene de enkelte land har for vaksinering.

- COVAX virker, og globalt samarbeid er den eneste veien ut av pandemien. Verdenslederne har et valg. Vi må handle nå, sier WHO-direktøren.

COVAX trenger 5,2 milliarder dollar til mars for å kunne nå de 3,4 milliarder menneskene i lavinntektsland som fortsatt ikke har fått en eneste vaksinedose. Det haster å nå frem i tide før nye mutasjoner oppstår. Foto: UNICEF

 


Publisert av Anne Nilsen torsdag 20/01/2022 - 15:45