UNICEF sikrer covid-19-vaksine til 92 land
Når koronavaksinen endelig er godkjent og klar, er det like viktig at lav- og middelinntektsland får den umiddelbart, som vestlige land med større økonomiske muskler.
Det skal UNICEF være med å sørge for. Og det er ikke tilfeldig.
størst på vaksiner
UNICEF er den største vaksinekjøperen i verden, og anskaffer det verden trenger av vaksinedoser på vegne av nesten 100 land. Dette gjelder både for barnevaksinasjonsprogrammer og i forbindelse med smitteutbrudd.
Dette gjøres på denne måten:
Dermed var det naturlig at når vaksinealliansen Gavi startet satsingen kalt Covax, så ble UNICEF tildelt rollen som anskaffer og distributør til 92 lav- og middelinntektsland.
Covax er et vaksinesamarbeid som også WHO er en del av, og har verdens største portfolio av kandidater, av sitt slag. Ved å inngå samarbeid med en rekke lovende vaksinekandidater, sørger vi for at vi får tilgang til enorme mengder doser med en gang en vaksine er klar.
I påvente av en godkjenning, jobber UNICEF aktivt med å gjøre alt klart for at land skal kunne ta denne imot. Det er enormt mye logistikk og planlegging av infrastruktur som må på plass for å sikre at alle verdens hjørner får tilgang.
Vi kjøper inn millioner av sprøyter, i tillegg til kjølebager, transportmidler og andre helt nødvendige ting som vil sikre at vaksinen både holdes kald hele veien, og at den når fram så fort det lar seg gjøre. Flere av disse vitale hjelpemidlene er allerede på vei til destinasjoner over hele verden.
Hvorfor gjør vi dette?
- Fordi alle mennesker har like mye rett på en trygg vaksine
- Fordi ingen skal havne bakerst i køen på grunn av økonomiske utfordringer
- Fordi ingen barn er trygge før de voksne er friske nok til å ta vare på dem
Hvem får den først?
Vi har som mål å skaffe til veie og distribuere 2 milliarder doser innen utgangen av 2021.
Den første fasen av doseringer er planlagt å gå til helse- og sosialarbeidere på frontlinjen. De utgjør i gjennomsnitt 3% av et lands befolkning. Deretter vil ytterligere arbeidere i kritiske roller stå fremst i køen. Deretter vil de mest utsatte, de som har flere sykdommer, få vaksinen. Og slik fortsetter det.
Hvordan skal det produseres nok?
I Covax-samarbeidet inngår vi også avtaler for å sikre nye produksjonsfabrikker, slik at nok doser vil kunne produseres så fort som overhodet mulig. I tillegg har UNICEF beregnet at sammenlagt har selskaper som mål å produsere nesten 20 milliarder doser i året innen 2023.
Hva med vestlige land?
Veldig mange land, inkludert Norge, har sluttet seg til Covax-samarbeidet. Det betyr at selv om man har bilaterale avtaler med forskjellige vaksineprodusenter, så er man ekstra sikret – ettersom denne portfolioen er såpass omfattende.
Det vil si at land som Norge vil også få tilgang til vaksinen når den er klar, med samme type fremgangsmåte – med forbehold om noen små prosent-variasjoner.
Ødelegger bilaterale avtaler for Covax?
På ingen måte. En av de viktigste grunnene er at ettersom land har inngått egne avtaler med produsentene, har sistnevnte fått såpass god finansiering at de har mulighet til å oppskalere forskningen og produksjonen til slike nivåer vi aldri før har sett.
Så når kommer vaksinen?
Det er vanskelig å spå, ettersom mye kan skje i de forskjellige utviklingsprosessene. Men det ser lovende ut ettersom det er rundt ti kandidater i fase tre i de kliniske studiene. Vi er med andre ord ganske sikre på at ettersom det satses på så mange og forskjellige, så vil hvert fall èn vaksine snart være klar.
Men det er viktig å presisere at det er en vei å gå fra å utvikle en vaksine til den blir lisensiert, produsert og tatt i bruk. Det aller viktigste er at man sikrer at den er trygg og virkningsfull.