Verdens barn fortjener større innsats på helse
Stoltenberg-utvalget er klare på at Norge kan og at Norge bør ta lederskap for å halvere tidlig død innen 2050.
Over halvparten av verdens befolkning mangler tilgang til grunnleggende helsetjenester. Kvinner og barn som ville ha overlevd dersom de ble ivaretatt av trygge helsesystemer, dør i fødsel. I 2023 var det 14,5 millioner barn som ikke ble vaksinerte – såkalte null-dose barn. Den positive utviklingen i helse for verdens barn, har stagnert.
Norge må jobbe for å halvere tidlig død
Våren 2024 satte UNICEF, sammen med syv norske nødhjelps- og utviklingsorganisasjoner og tankesmier, ned et ekspertutvalg på global helse for å gi råd om Norges internasjonale helseinnsats fremover. Utvalget gir klare råd til hvordan norske politikere kan bidra til å redusere helseulikhet, bygge helsesystemer og øke internasjonal helsesikkerhet. Utvalget har blitt ledet av Camilla Stoltenberg.
«Vi lever i en tid med kriser som får store konsekvenser for helse – barn er de mest utsatte. FN har fremhevet helse som et bærekraftsmål, men vi er langt unna målet for 2030. I denne situasjonen bør Norge styrke investeringene i global helse på bistandsbudsjettet. Millioner av barn avhenger av at Norge fortsetter sin innsats på global helse», sier Kyrre Lind, Internasjonal Rådgiver for UNICEF Norge.
Norge har hatt en sentral ledende rolle innen global helse i over 20 år, og bidratt til å redde millioner av liv. For å håndtere nåtidens og framtidens utfordringer bør Norge jobbe globalt for et felles mål, kalt “50-innen-50”, om å redusere sykdomsbyrden og halvere for tidlig død innen 2050. Utvalget mener Norge bør fornye sitt globale lederskap i dette arbeidet.
Norge har et solidarisk ansvar for å bidra til å utjevne ulikheter i helse i verden. Investeringer i helse bidrar også til fattigdomsreduksjon og økonomisk utvikling, og helse er blant de høyest prioriterte utviklingsområdene for de som mottar norsk bistand.
En tryggere verden for alle
Norges innsats handler også om vår egen sikkerhet, velferd og økonomiske utvikling. Covid-19 pandemien viste hvor viktig internasjonalt samarbeid og helsesikkerhet i andre land er for å beskytte oss selv. Som et lite land er vår velferd dessuten tett knyttet til en trygg verden og stabil verden. Norges investeringer i global helse bidrar til en tryggere verden for alle.
Utvalgets anbefalinger – hva bør Norge gjøre:
Fornye Norges lederskap for global helse med mål om å halvere for tidlig død innen 2050.
Investere mer i global helse – for å redusere helseulikhet og øke vår sikkerhet.
Redusere helseulikhet ved å prioritere effektive tiltak og styrking av helsesystemer.
Styrke koordinering og investere i effektive tiltak som styrker helsesikkerheten globalt.
Reformere de globale helseinitiativene.
Opprettholde Norges innsats i nødhjelpsarbeid.
Last ned og les rapporten (pdf)
Oppdragsgiverne er Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, UNICEF Norge, Civita, Tankesmien Agenda og Langsikt.