6 millioner barn rammet av tyfonen Yagi

Barn i Vietnam, Myanmar, Laos og Thailand risikerer å miste tilgang til rent vann, mat, utdanning, helsetjenester, husly og andre tjenester. Flom og jordskred har også ødelagt viktig infrastruktur.

Dette er land som allerede er presset av andre kriser, og det er de mest sårbare barna og familiene deres som nå rammes hardest.

- Vi prioriterer snarest mulig å gjenopprette de viktige tjenestene som barn og familier er så avhengige av, som rent vann, skole og helsetjenester, sier June Kunugi, UNICEFs regionsdirektør for Øst-Asia og Stillehavet. Hun fortsetter:

- Økningen i ekstremvær i Sørøst-Asia, forverret av klimaendringer, er en trist påminnelse om at sårbare barn ofte betaler den høyeste prisen når katastrofer inntreffer.

vietnam hardest rammet

Tyfonen Yagi brakte med seg kraftig regn på toppen av regnsesongen. Det førte til at elver flommet over og utløste dødelige jordskred.

Over 850 skoler og mer enn 550 helsesentre ble skadet, de fleste i Vietnam.

I Vietnam, som er hardest rammet av tyfonen Yagi, mangler omtrent 3 millioner mennesker, inkludert mange barn, tilgang til trygt drikkevann og sanitæranlegg. Dette øker risikoen for sykdom.

Omtrent 2 millioner barn har også mistet tilgang til utdanning, psykososial støtte og skolematprogrammer.

Tyfon Asia - mor og barn vasser i flomvann
Tyfonen Yagi rammet 14 provinser i Vietnam 7. september og har fått dramatiske følger for millioner innbyggere, hvorav 3 millioner barn som mangler tilgang til rent vann og sanitæranlegg. (UNICEF/UNI642136/Do Khuong Duy

myanmar - dobbelt byrde

I Myanmar har tyfonen kommet som en ekstra byrde til den pågående konflikten, og forverret krisen for befolkningen som allerede er internflyktninger.

Over 170 dødsfall er registrert og mer enn 320. 000 er blitt drevet på flukt. Veinett, telekommunikasjon og elektrisitetsinfrastruktur har fått store skader over hele sentrale Myanmar.

Nord-Thailand og Laos også rammet

I Nord-Thailand har kraftig regn og flom alvorlig påvirket nesten 64.000 barn. Noen skoler er fullstendig ødeleggelse, og lærere tyr til nettundervisning og leverer læringsmateriell til elever hjemme.

I Laos har flom påvirket åtte provinser og rammet anslagsvis 60.000 barn. Viktig infrastruktur er ødelagt og truet levebrødene til samfunn som allerede sliter med å takle negative klimaeffekter.

Tyfo - liten gutt med hatt reddes
Tusenvis av barn og foreldre måtte evakueres fra hjemmene sine sist uke på grunn av flom, jordskred eller andre ødeleggelser. Nå riskerer de å miste tilgang til mat, rent vann, sanitæranlegg og andre viktige tjenester. UNICEF/UNI642124/Do Khuong Duy.

På plass med rask nødhjelp

UNICEF og partnere er på plass med akutt nødhjelp til barn og familier i de flomrammede områdene i hele Sørøst-Asia, som trygt drikkevann, hygienemateriell, ernæringstilskudd og medisinsk utstyr.

I tillegg tilbyr UNICEF mental helsehjelp og lærings- og rekreasjonsmateriell for å gi barna en følelse av normalitet med lek og læring i et trygt miljø.

Barn i Øst-Asia og Stillehavet er truet av flere overlappende klima- og miljøkriser seks ganger oftere enn deres besteforeldre var.

Publisert av Anne Nilsen fredag 20/09/2024 - 08:41