Nesten 400 barn døde av hete i 2021

Rapporten Beat the heat: child health amid heatwaves in Europe and Central Asia har samlet analyser fra 23 land. Den viser at halvparten av barna som mistet livet på grunn av varmerelaterte sykdommer, døde i løpet av sitt første leveår. De fleste barna døde i sommermånedene.

Rundt halvparten av alle barna som bor i 50 land i Europa og Sentral-Asia – eller 92 millioner barn – er allerede utsatt for hyppige hetebølger. Dette er regioner der temperaturene stiger raskere enn noe annet sted i verden.

– De stadig stigende temperaturene kan ha alvorlige helsekonsekvenser for barn, spesielt de yngste, selv over kort tid. Uten hjelp kan dette være livstruende, sier Regina De Dominicis, UNICEFs regionsdirektør for Europa og Sentral-Asia.

akutte konsekvenser for barn

Varmeeksponering har alvorlige konsekvenser for barn, selv før de er født. Det kan resultere i for tidlige fødsler, lav fødselsvekt, dødfødsel og medfødte skader.

Barn er ekstra utsatt for hetebølger og ekstrem varme fordi kroppene deres ikke klarer å regulere varmen på samme måte som voksne. De har for eksempel liten evne til å svette, noe som gjør det vanskeligere for dem å kjøle seg ned, sier rapporten.

Innen 2050 vil hvert eneste barn i verden – over 2 milliarder – være utsatt for hyppige hetebølger. Jo flere hetebølger barn utsettes for, jo større er faren for helseproblemer som kroniske pusteproblemer, astma og hjerte- og karsykdommer.

I mai i år advarte UNICEF Sør-Asia foreldre, lærere, helsepersonell og andre omsorgspersoner mot den ekstrem hetebølgen som var ventet i mange land. I både India og Pakistan kom temperaturer opp mot 47 grader i enkelte regioner. De advarte spesielt mot dehydrering hos nyfødte og små barn.

Gutt spyler seg i varmen Pakistan 2024
28. mai 2024: 14 år gamle Javaid drikker vann direkte fra en vannledning på gata mens temperaturen viser 47 grader Celsius i Faisalabad i Punjab i Pakistan. Skolene ble stengt for en periode. Foto: UNICEF/UNI585360/Ahmed.

flere skogbranner rammer barna

Rapporten viser også at ekstrem varme har ført til at barn og tenåringer i regionen har mistet over 32.000 friske leveår, det vil si leveår uten sykdommer som heten har påført dem.

Hovedårsaken til de heterelaterte dødfallene blant babyer og små barn var at de ble etterlatt i opphetede kjøretøy.

Lengre og mer intense hetebølger bidrar til varmere, tørrere og lengre brannsesonger. Røyken fra skogbranner kan også gi store helseplager hos for barn, som for eksempel astma og andre luftveislidelser.

Her kan du lese mer om hvordan hetebølger påvirker barn

seks anbefalinger

UNICEF oppfordrer myndighetene i Europa og Sentral-Asia til å følge seks anbefalinger for å beskytte små barn mot hetebølger og varmebelastning.

1. Lage strategier og tiltak i den nasjonale politikken som kan redusere virkningen av hetebølger på barn, med særlig fokus på små barn.

2. Investere i helseplaner og primærhelsetjenester for bedre å kunne behandle varmerelaterte sykdommer blant barn.

3. Investere i tidlige varslingssystemer, også varslingssystemer for varme.

4. Gjøre lekeområdene på skoler og i barnehager kjøligere, og gi opplæring til lærere i hvordan de skal håndtere varme og varmebelastning.

5. Tilpasse bydesign og infrastruktur slik at bygninger, spesielt de som brukes av de mest sårbare, er utstyrt for å kunne redusere varmeeksponering.

6. Sikre tilgangen til rent vann.

Hetebølge i Pakistan, far og datter
Muhammed Arshad og datteren Ayesha (4) kjøler seg ned under den intense hetebølgen som varte i flere uker i Pakistan i mai. Her måles 47° C i Faisalabad i Punjab. Høye temperaturer er ikke nytt i Sør-Asia, men klimaendringer fører til hyppigere, mer alvorlige og lengre hetebølger, som setter barn og gravide mødre i større fare. UNICEF/UNI585369/Khalid

Sikre beredskap og øke kunnskap

UNICEF jobber med myndigheter, partnere og lokalsamfunn i hele regionen for å øke beredskap og spre kunnskap om hetebølger. Dette inkluderer å gi opplæring til lærere, lokale helsearbeidere og familier i hvordan de skal håndtere ekstrem varme.

Rent konkret betyr dette at:

- Helsearbeidere må vite hvordan de skal ta vare på barn som er rammet av varme.

- Gravide kvinner er mer sårbare for ekstrem varme og risikoen for fødselskomplikasjoner, høyt blodtrykk og for tidlig fødsel. Kvinnene og helsepersonell må vite hvordan de skal forebygge og håndtere varme.

- Barneleger bør råde omsorgspersoner til å overvåke hvor mye vann barna drikker og oppmuntre dem til å drikke før de blir tørste.

- Barnehager og skoler trenger tiltak og investeringer for å beskytte barna mot varme, og lærere må kunne handle raskt.

Tallene i rapporten er basert på en analyse av 2021-data fra Global Burden of Disease fra 23 land i Europa og Sentral-Asia der UNICEF har programmer:

Albania, Armenia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Kroatia, Georgia, Hellas, Italia, Kosovo, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Romania, Serbia, Ukraina, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Tyrkia, Turkmenistan, Usbekistan.

Finn ut mer om hvordan UNICEF jobber med klima og konsekvensene for barn i verden.


Publisert av Anne Nilsen tirsdag 23/07/2024 - 22:00