1 av 8 jenter har opplevd seksuelle overgrep som barn

Det viser en ny UNICEF-undersøkelse som ble offentliggjort 10. oktober.

Det er første gang at slike estimater på seksuell vold mot barn er gjort globalt og regionalt. Rapporten er publisert i forkant av den internasjonale jentedagen 11. oktober og avslører omfanget av overgrepene, spesielt mot tenåringsjenter verden over. De får ofte livslange konsekvenser.

Når man tar med ikke-fysiske former for seksuell vold, som nettbasert eller verbal mishandling, øker antall jenter og kvinner som er berørt til 650 millioner globalt – eller 1 av 5 jenter.

- Seksuell vold mot barn er en skamplett på vår moralske samvittighet, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

- Det påfører barna dype og varige traumer, ofte forårsaket av noen barnet kjenner og stoler på, på steder hvor de burde føle seg trygge, sier hun.

Russell mener dette viser et akutt behov for omfattende forebyggings- og støttestrategier for å kunne håndtere alle former for vold og overgrep effektivt.

Mest utbredt i Afrika

Seksuell vold mot barn er utbredt, og krysser geografiske, kulturelle og økonomiske grenser, viser dataene.

Afrika sør for Sahara har det høyeste antallet ofre, der 79 millioner jenter og kvinner er berørt (22 prosent).

Deretter følger:
75 millioner i Øst- og Sørøst-Asia (8 prosent)
73 millioner i Sentral- og Sør-Asia (9 prosent)
68 millioner i Europa og Nord-Amerika (14 prosent)
45 millioner i Latin-Amerika og Karibia (18 prosent)
29 millioner i Nord-Afrika og Vest-Asia (15 prosent)
6 millioner i Oseania (34 prosent)

Voldtekt som våpen i krig

Barn i sårbare samfunn med svake institusjoner, FN-fredsbevarende styrker, eller der mange mennesker er på flukt på grunn av krig og konflikt, er ekstra utsatt. Her kan flere enn 1 av 4 jenter bli utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep.

- Barn i sårbare omgivelser er spesielt utsatt for seksuell vold. Vi er vitne til grusom seksuell vold i konfliktsoner, hvor voldtekt og kjønnsbasert vold ofte brukes som våpen i krig, sier Russell.

Ifølge dataene skjer de fleste seksuelle overgrep i ungdomsårene, med en betydelig økning mellom 14 og 17 år. Studier viser at barn som opplever seksuell vold har større sannsynlighet for å bli utsatt for gjentatte overgrep.

Implementering av målrettede tiltak i ungdomsårene er avgjørende for å bryte denne syklusen og redusere de langsiktige konsekvensene av slike traumer.

Traumer kan vare livet ut

En mor holder barnet sitt, de står med ryggen til, Etiopia

Xume (15) med sin ett år gamle datter i en flyktningleir i Oromia-regionen i sør-Etiopia. Hun ble voldtatt etter å ha fått skylden for at kyrne hun gjetet, døde - i en ekstrem tørkeperiode. Som gravid ble hun utstøtt fra landsbyen sin.
© UNICEF/UNI630219/Dejongh

Overlevende bærer ofte traumene fra seksuell vold inn i voksenlivet, og har høyere risiko for seksuelt overførbare sykdommer, rusmisbruk, sosial isolasjon og psykiske helseproblemer som angst og depresjon, samt utfordringer med å danne sunne relasjoner.

Forskning viser at virkningen forverres ytterligere når barn utsetter å avsløre sine opplevelser, noen ganger i lange perioder, eller holder overgrepene hemmelige.

Rammer også gutter

Selv om flere jenter og kvinner er berørt, og opplevelsene deres er bedre dokumentert, viser dataene at også gutter og menn er påvirket. Anslagsvis 240 til 310 millioner gutter og menn – eller rundt 1 av 11 – har opplevd voldtekt eller seksuelle overgrep i barndommen.

Dette estimatet stiger til mellom 410 og 530 millioner når ikke-fysiske former inkluderes.

Mangel på data over tid, spesielt om gutters opplevelser og ikke-fysiske former for seksuell vold, understreker behovet for økt investering i datainnsamling for å fange opp hele omfanget av seksuell vold mot barn.

Krever rask handling

I neste måed møtes regjeringsledere og sivilsamfunnet, inkludert aktivister, overlevende og unge mennesker, på den første globale ministerkonferansen om vold mot barn. Det skjer i Bogota i Colombia.

Her blir nye tall og det akutte behovet for intensivert global handling tema for å bekjempe seksuell vold mot barn og bygge en tryggere fremtid for barn verden over.

Tiltakene er å:

  • Utfordre og endre sosiale og kulturelle normer som tillater seksuell vold å skje og avskrekker barn fra å søke hjelp.
  • Utstyre hvert barn med nøyaktig, tilgjengelig og alders-tilpasset informasjon som gir dem mulighet til å gjenkjenne og rapportere seksuell vold.
  • Sikre at hvert barn som er offer og overlevende har tilgang til tjenester som støtter rettferdighet og helbredelse og reduserer risikoen for ytterligere skade.
  • Styrke lover og forskrifter for å beskytte barn mot alle former for seksuell vold, inkludert i organisasjoner som arbeider med barn, og investere i menneskene, ressursene og systemene som trengs for å implementere dem.
  • Bygge bedre nasjonale datasystemer for å overvåke fremgang og sikre ansvarlighet ved å implementere internasjonale standarder som den internasjonale klassifikasjonen av vold mot barn.

Rapporten er basert på nasjonale undersøkelsen i 120 land i perioden 2010 til 2022.

Publisert av Anne Nilsen torsdag 10/10/2024 - 07:29