2025: Barn i verden har rekordstort behov for hjelp
I dag la UNICEF frem sin rapport Humanitarian Action for Children (HAC) for 2025. UNICEF ber om 9,9 milliarder dollar for å kunne gi humanitær hjelp til 109 millioner barn i 2025.
UNICEF anslår at mer enn 213 millioner barn i 146 land og territorier vil trenge humanitær hjelp i 2025 på grunn av krig, konflikter, klimaendringer, flukt, sykdomsutbrudd og andre årsaker.
– Barns behov for hjelp er på et historisk høyt nivå, med stadig flere kriser som rammer nye barn hver dag, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.
I 2024 ble mer enn 57,5 millioner barn født i land som er rammet av konflikt eller andre humanitære kriser. Dette tallet forventes å øke med minst 400.000 i 2025.
UNICEF peker særlig på fem land som har stort behov for finansiering i 2025: Afghanistan, Sudan, Den demokratiske republikken Kongo, Palestina og Libanon.
Les hele rapporten her.
Trenger mer fleksible midler
I sin 2025-appell ber UNICEF om økt fleksibel humanitær finansiering, til forskjell fra øremerket. Dette er avgjørende for å nå alle barn i nød, uansett hvor de er.
Det vil for eksempel sikre barn livsviktig hjelp i kritisk underfinansierte kriser som Sudan, Burkina Faso, Den demokratiske republikken Kongo, Mali, Myanmar, Uganda, Libanon og Haiti.
Men bare ni prosent av den totale finansieringen i 2024 gikk til UNICEFs humanitære tematiske fond - som er det mest fleksible. Mesteparten av pengene er øremerket til noen få kriser, som gjør at mange barn ikke får hjelp.
– Barn lider under konstante, sammenfallende kriser som de ikke selv har skapt. Stadig flere barn vokser også opp i krig og konflikt. Vi kan ikke svikte barn i en del av verden på bekostning av andre barn, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim.
Drept og lemlestet i krig
De landene som er sterkt underfinansiert, er mange av de samme vi finner på listen over land der flest barn blir drept eller lemlestet som følge av krig og konflikt, påpeker Bergheim.
Et rekordstort antall barn ble drept og lemlestet i 2023, ifølge FN. Dette tallet økte med hele 35 prosent i 2023. Dette er de mest alvorlige overgrepene mot barn i krig og konflikt som FN får rapportert og verifisert. Mørketallene er store.
Knappere ressurser
UNICEF-rapporten for 2025 peker på at dagens overbelastede humanitære system sliter med å håndtere omfanget av alle krisene.
Flere fleksible midler vil gjøre det mulig for UNICEF å redde liv og redusere lidelse i dag, og samtidig respondere effektivt på nye kriser før det er for sent, og for dyrt.
– I en ustabil verden med flere barn i nød enn noen gang og stadig knappere ressurser, er det viktig at UNICEF og partnere får den støtten som trengs for å nå hvert barn med livsviktig hjelp og beskyttelse i tide, sier Bergheim.
- Hjelpen må nå barna der de er, når de trenger det, sier hun.
Hun oppfordrer norske myndigheter til å øke bistandsprosenten til 1 prosent av statsbudsjettet, og er kritisk til at vi ennå ikke har greid å oppfylle dette.
– Det er ufattelig at ikke regjeringen klarer å dele én prosent av våre inntekter til bistand. Norge må oppfylle en prosent som et minimumskrav og strekke seg mot en dobling i tiden fremover fordi behovene er så store, mener hun.
Dette skal UNICEF støtte barn med i 2025
I 2024 bidro UNICEF med nødhjelp og tiltak i 412 kriser i totalt 107 land.
I første halvdel av 2024 har vi gitt mer enn 26 millioner barn og kvinner primærhelsetjenester, nådd over 17 millioner mennesker med rent drikkevann, hjulpet nesten 10 millioner barn med å få tilgang til undervisning og sjekket over 12 millioner barn for underernæring.
UNICEF-appellen for 2025 skal blant annet sikret at:
- 56,9 millioner barn og kvinner får tilgang til primærhelsetjenester i UNICEF-støttede prosjekter
- 34 millioner barn i alderen 6-59 måneder blir screenet for underernæring
- 20,6 millioner barn, ungdom og omsorgspersoner vil få tilgang til mental helsehjelp og psykososial støtte
- 11,1 millioner kvinner, jenter og gutter skal nås med tiltak som kan redusere risikoen for kjønnsbasert vold, forebygging og/eller respons
- 24 millioner barn får tilgang til formell eller uformell utdanning, inkludert tidlig læring
- 55,3 millioner mennesker får tilgang til nok rent drikkevann.