Gaza: 45.000 førsteklassinger får ikke starte på skolen

Det nye skoleåret skulle starte i hele Palestina mandag denne uka, men på grunn av den pågående konflikten har ikke dette vært mulig. Konflikten påvirker elever, lærere og skoler dramatisk.

Førsteklassingene som skulle starte på skolen kommer i tillegg til 625.000 barn som allerede har mistet et helt skoleår. De risikerer nå å miste enda et år med utdanning.

- Barna på Gaza-stripen har mistet hjemme sine, familiemedlemmer, venner, sikkerhet og rutine, sier UNICEFs regionaldirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Adele Khodr.

- De har også mistet tryggheten og de faglige og sosiale utfordringene som skolen gir. Det setter fremtiden deres i fare.

skolene strengt i snart ett år

Siden oktober 2023 har alle skoler i Gaza vært stengt. Blant elevene som ikke kunne gå på skolen i fjor, er 39.000 som gikk glipp av sitt siste skoleår og ikke kunne ta eksamener. Det er første gang på flere tiår at en avgangsklasse på Gaza-stripen har opplevd dette.

For eldre barn har mangel på skolegang skapt usikkerhet og angst. Uten skole øker faren for utnyttelse, barnearbeid, tidlig ekteskap og andre former for misbruk. De risikerer også å droppe ut av skolen for godt.

For yngre barn kan mangelen på skolegang ha negative følger for barnas kognitive, sosiale og emosjonelle utvikling. Foreldre rapporterer om store mentale helseproblemer blant barna, som økt frustrasjon og isolasjon.

Jente foran bombede hus Gaza
577 skoler er bombet i stykker i Gaza siden oktober 2023, og ingen barn har fått undervisning det siste året. Ved skolestart i år mister 45.000 førsteklassinger muligheten til å starte i sitt første skoleår. (UNICEF/UNI544658/ElBaba)

vestbredden også rammet

Barn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, er også berørt når skoleåret starter. Økende vold og bevegelsesrestriksjoner siden oktober 2023 har skapt nye hindringer for de 782.000 elevene der.

Mellom 8 og 20 prosent av skolene på Vestbredden har vært stengt ofte eller helt siden oktober 2023. Selv når skolene er åpne, unngår mange elever å dra dit fordi de frykter vold og restriksjoner. Det fører til mer læringstap.

I både Gaza og på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, har angrep på skoler økt de siste ukene. På Gaza-stripen må minst 84 prosent av skolene bygges helt opp igjen eller repareres for store skader før skolegangen kan starte igjen.

På Vestbredden har det vært 69 angrep på skoler og 2.354 hendelser som har rammet skoler, elever og lærere, ifølge det palestinske utdanningsdepartementet.

39 midlertidige klasserom

UNICEF og partnere har etablert 39 midlertidige klasserom i Gaza som kan ta imot 12.400 elever. I tillegg tilbyr UNICEF fritidsaktiviteter, førstehjelpskurs og psykososial hjelp og støtte i tilfluktsrom til barn, ungdom, omsorgspersoner og lærere.

- Vi må finne ut hvordan vi kan få i gang undervisningen igjen og gjenoppbygge skoler for å sikre retten til utdanning for de neste generasjonene i Palestina, sier Adele Khodr.

- Barn trenger stabilitet for å takle traumene de har opplevd, og muligheten til å utvikle seg og nå sitt fulle potensial. Vi trenger å få inn materiell til skole- og fritidsaktiviteter og bygge opp nye læringssentra som barna trygt kan få tilgang til, sier hun.

fakta

Totalt er 9211 elever og 397 lærere drept i krigen

14.237 elever og 2246 lærere er skadd

577 skoler er ødelagt av bombingen

53% av skolebyggene som ikke er helt ødelagt brukes som husly for tusenvis av de 1,9 millionene på flukt i Gaza.

Publisert av Anne Nilsen torsdag 12/09/2024 - 08:19