Drap og ny sultkatastrofe i Sudan

– Barn over hele Sudan fortsetter å betale en høy pris for konflikten som har herjet landet, sier UNICEF-direktør Catherine Russell. Hun besøkte Port Sudan i slutten av juni.

Mer enn halvparten av landets 24 millioner barn – rundt 14 millioner – trenger akutt nødhjelp, og nesten ingen barn i Sudan går på skole. Det vil si 17 millioner barn.

Nye prognoser som ble publisert av UNICEF, WHO og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) 27. juni, viser at Sudan står overfor en sultkatastrofe som landet ikke har sett siden Darfur-krisen på begynnelsen av 2000-tallet. Barna er spesielt utsatt.

Rapporter om alvorlige rettighetsbrudd mot barn øker i omfang. Mer enn 3.800 barn har blitt drept eller skadet siden eskaleringen i april 2023.

eksplosive våpen

I Nord-Darfur har mer enn 400 barn blitt drept eller lemlestet etter den siste opptrappingen av kampene i og rundt El Fasher. Bruk av eksplosive våpen i befolkede områder utgjør en ytterligere risiko for barn og familier.

Sivile er fanget i kampene, og for mindre enn en uke siden ble Saudi Maternity Hospital, det eneste gjenværende sykehuset for mødre og barn i El Fasher, beskutt.

største flyktningkrisen for barn

– Mer enn ett år inn i denne brutale krigen fortsetter smerten og lidelsen for barna i Sudan, sier Catherine Russell. Hun viser til at barna enten er fanget mellom frontlinjene, tvunget på flukt eller ser at nærmiljøet deres rives i stykker.

– Dette er den største krisen med barn på flukt i verden. Barn starter ikke kriger, men de betaler den høyeste prisen. Vi trenger at verden får vite hva som skjer med barna i Sudan og krever at alle parter stopper volden og avslutter denne krigen, sier Russell.

Russel i sudansk flyktningsenter 2024
UNICEF-direktør Cathrine Russell og Rasha Obaid, UNICEF Sudans opplæringskonsulent, ved et e-læringssenter for internflyktninger i Abdullah Naj i Port Sudan. Russell besøkte en rekke UNICEF-støttede aktiviteter 25. juni. UNICEF/UNI599907/Elfatih

akutt matmangel

Nesten 9 millioner barn opplever akutt mangel på mat og trygt drikkevann. Rundt 4 millioner barn under fem år lider av akutt underernæring, der 730.000 av dem er i umiddelbar fare for å dø.

755.000 mennesker står overfor den alvorligste formen for sult, klassifisert som IPC fase 5, ifølge de nyeste dataene utgitt av Integrated Phase Classification 27. juni. De verste forholdene er i 14 områder der kamper er hardest og internflyktninger har samlet seg. Her er det stor fare for hungersnød.

Lavere vaksinedekning på grunn av kampene og pågående utbrudd av kolera, meslinger, malaria og denguefeber, gjør at hundretusener av flere barn står i fare for å dø.

sterke historier fra barn

I Sudan møtte Catherine Russell flere barn som delte sine sterke historier. En 11 år gammel jente, Areeg, beskrev hvordan hun flyktet fra hjemmet sitt da krigen kom til Khartoum, og at venninnen hennes ble drept.

Areeg og familien hennes ble tvunget til å flykte og endte opp i et telt i Port Sudan.

– Livet her er vanskelig. Det var trist å forlate Khartoum, fortalte hun.

Et lite lyspunkt er å få delta på aktiviteter i et UNICEF-drevet senter der hun kan tegne, leke og være barn i noen timer. – Jeg elsker å tegne og kan legge alle følelsene mine i tegningene, sa Areeg.

En annen jente, Malaz, 15, fortalte Russell at hun håper foreldrene, som begge er lærere, kan få arbeid slik at de kan ha råd til mat. Som mange andre, flyktet de fra kampene uten noen eiendeler.

Russell snakker med sudanske jenter
15 år gamle Lujain (t.v.) og 14 år gamle Bothaina ved Abdullah Naj-senteret for internt fordrevne i Port Sudan. Her tilbyr UNICEF e-læring, ungdomsklubber og et trygt sted å leke og lære for barn. Senteret tilbyr også vann-, sanitær- og helsetjenester for barn og unge. UNICEF/UNU599909/Elfathi.

krever våpenhvile

Mandag 24. juni deltok Russell på et arrangement i Nairobi i Kenya, sammen med USAID, Redd Barna og barn som flyktet fra krigen i Sudan.

Sammen krever de akutte tiltak for barna i Sudan. UNICEF ber om:

• At alle parter må stoppe grove brudd på barns rettigheter, inkludert drap og lemlestelse av barn, seksuell vold, rekruttering til væpnede grupper og angrep mot skoler og sykehus. Sivile, inkludert barn og kvinner, og sivile installasjoner må beskyttes til enhver tid.

• En våpenhvile og skritt mot en varig fred.

• Umiddelbar og uhindret humanitær tilgang over konfliktlinjer og grenser, inkludert Darfur, Al Jazirah, Khartoum og Kordofan.

• Mer penger til humanitær respons.

UNICEF ber om 840 millioner dollar for å sikre beskyttelse for barn, utdanning, helse, ernæring, vann, sanitær og kontanthjelp til barn i Sudan.

– Barn på flukt i Sudan og de som har flyktet over grenser fortalte meg at de ønsker to ting: De vil hjem, og de vil at krigen skal ta slutt, sier Russell.

Publisert av Anne Nilsen onsdag 26/06/2024 - 12:40