Et viktig glimt av håp for barna i Gaza

- Vi er veldig glade for at det endelig ble våpenhvile! Krigen i Gaza har allerede kostet barna altfor mye. Nå får de en pustepause og et lite glimt av håp, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.

- Våpenhvilen gir også håp til gislene i Gaza og deres familier i Israel som har stått i sitt livs mareritt, legger hun til. 

Samtidig understreker UNICEF at en våpenhvile bare er et første skritt, og at den i seg selv ikke lindrer de enorme lidelsene til barna.

- Nå haster det med å få inn livsviktig nødhjelp til barna og familiene deres, sier Bergheim.

- Et helvete på jord for barn

Etter 15 måneder med bombing, flukt og frykt, har tusenvis av barn fått store psykiske og fysiske skader. Gaza er blitt beskrevet som et helvete for barn å vokse opp.

Minst 14.500 barn er drept og tusenvis er skadd. Rundt 17.000 barn er blitt foreldreløse eller separert fra foreldrene sine, og nesten en million barn er fordrevet fra hjemmene sine. 

Mange barn og familier har flyktet flere ganger uten trygge steder å dra til. Selv i «humanitære soner» i Gaza har det blitt bombet. Uskyldige sivile har blitt drept.
 
- Mange barn har sett at foreldre og venner har blitt drept eller skadd. De har mistet husene sine og alt de eier. Nå trenger de trygghet og all hjelp de kan få, sier Bergheim. 

barneleke i ruiner
Barna på Gaza har sett og opplevd grusomme ting og mistet hus og leker og alt de ellers eier. Nå må de få tryggheten og livet tilbake. Det UNICEF/UNI465055

Haster å få inn hjelp

Avtalen om våpenhvile mellom Israel og Hamas skal, i tillegg til å frigi gisler og utveksle krigsfanger, også slippe inn mye mer humanitær hjelp.

Avtalen sier at 600 trailere hver dag skal få frakte inn nødhjelp til Gaza. Før krigen ankom 500 trailerlaster med nødhjelp daglig. Det siste halvåret har kun 40-60 sluppet inn.

- Nå haster det å få inn livreddende mat, vann og medisiner til de barna og familiene deres. Mange mangler alt, og det er spesielt kritisk i Nord-Gaza, sier Bergheim.

Medisiner og vaksiner

Mange tusen barn har blitt lemlestet for livet og mistet armer, bein, eller blitt blinde. Flere tusen skadde barn trenger medisinsk behandling på sykehus i andre land, og må nå evakueres ut. Ingen sykehus i Gaza er i dag i full drift.

Av de 36 sykehusene i Gaza er bare 16 delvis operasjonelle på grunn av store ødeleggelser og mangel på utstyr og strøm.

Samtidig er det en enorm pågang av skadde og syke pasienter, samt gravide og fødende kvinner og nyfødte.

UNICEF vil spesielt prioritere å fortsette vaksineringen av barn for å hindre at smittsomme sykdommer sprer seg.

Og det er en viktig jobb å få gjenåpnet sykehuset i Nord-Gaza som var det eneste med nyfødtavdeling, og som måtte stenge på grunn av bombing før jul.

bombet sykehus Gaza
Al-Shifa-sykehuset i Gaza by og nyfødtavdelingen ble ødelagt av bombing i 2024. Minst 6000 nyfødte over hele Gaza trenger intensiv behandling hver dag. UNICEF/UNI678188/DeFilippi

Enorme oppgaver

Det er store oppgaver som venter UNCIEF og andre hjelpeorganisasjoner, privat og statlige aktører og innbyggerne selv.

All infrastruktur som veier, vann- og kloakkanlegg samt elektrisitet må etter hvert bygges opp igjen. Det samme gjelder skoler, sykehus og boliger.

I den første fasen må man få inn mat, vann, medisiner, hygieneutstyr, varme klær og tepper til de nesten to millioner menneskene som er avhengig av humanitær hjelp. UNICEF har etablert lokale varelagre ved grensen.

- Vi håper alle parter vil respektere våpenhvilen og gi oss trygg og rask tilgang til de tusener som trenger livsviktig nødhjelp. Nå må barna få en pause fra krigen. De trenger trygghet og må få leke og lære igjen, sier Maria Greenberg Bergheim.

jente får poivaksine
UNICEF vil forsette vaksinerineng av barn for å hindre spredning av smittsomme sykdommer. I 2024 lyktes vi med å gi poliovaksiner til over 590.000 barn over hele Gaza, også i nord. Den må gis i to omganger. UNICEF/UNI638305/ElBaba


Publisert av Anne Nilsen fredag 17/01/2025 - 15:50