Sultkatastrofen i Nord-Gaza kan unngås
Det sier UNICEFs talsperson James Elder som har besøkt Gaza flere ganger siden 7. oktober i fjor, da konflikten eskalerte.
Han var igjen i Gaza i påskeuken 2024 og er rystet over forholdene og forverringen som har skjedd på få måneder. I sine 20 år i FN har han aldri opplevd lignende.
– Da jeg kom inn i Gaza for en uke siden, ventet hundrevis av lastebiler med livreddende humanitær hjelp på å bli sluppet inn til folk i akutt nød, men på feil side av grensen. Hundrevis lastebiler står nå i kø og venter på å komme inn i Gaza, sier Elder.
I alt er 2,2 millioner mennesker i Gaza truet av en sultkatastrofe. Ett av tre barn under 2 år er akutt underernært i nord, og det haster med å få inn mat og ernæringstilskudd for å redde barna.
– Sultkatastrofen er menneskeskapt og kan hindres i løpet av uker hvis bare mer hjelp slipper inn over flere grenseoverganger i nord nå, sier han.
kan unngå sult i nord
Alt i mars varslet UNICEF og andre organisasjoner at 23 barn i nord-Gaza var døde av sult og dehydrering.
En ny rapport som ble lagt frem av IPC 18. mars slo alarm om at hungersnød er nært forestående i nordlige Gaza og kan inntreffe når som helst mellom midten av mars og mai 2024.
James Elder viser til at det finnes et gammel grenseovergangspunkt i nord, Erez, som kunne blitt brukt, som bare er 10 minutter unna de som er truet av hungersnød.
Natt til 5. april åpnet den israelske regjeringen midlertidig denne Erez-overgangen for å slippe nødhjelp inn i Gaza, melder nyhetsbyrået AFP.
– Det er selvsagt positivt. Men det gjenstår å se hvor mye som faktisk slipper inn, og hvor mye dette monner. For å hindre en sultkatastrofe krever vi en våpenhvile slik at vi og andre aktører kan få inn den mengden mat som trenges for å redde tusenvis av liv, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Marianne Myhrer Kristiansen i UNICEF Norge.
Før eskaleringen i oktober kom det inn 500 trailerlaster med nødhjelp hver dag for å dekke behovet til befolkningen i Gaza. Hittil har bare en tredjedel blitt sluppet inn, ifølge Elder.
En fjerdedel av FNs nødhjelpsleveranser til nord-Gaza ble nektet å slippe inn de tre første ukene av mars. Nødhjelpen må lastets om fire ganger. UNRWA, som før stod for 50% av nødhjelpsdistribusjonen i nord, er nå helt blokkert.
Israelske myndigheter begrunner det med frykt for at materiellet kan brukes av Hamas i krigen, for eksempel små sakser til fødeavdelingene.
– Unødvedige begrensninger og hindringer, sier James Elder.
Ett Toalett på 850 personer
Siden eskaleringen av konflikten etter Hamas-angrepet mot israelske mål 7. oktober, er minst 31.923 palestinere drept på Gazastripen.
Av disse er rundt 13.600 barn og 8.700 kvinner drept, ifølge palestinske helsemyndigheter (per 20. mars 2024). Over 11.000 barn er skadd.
Da den massive flukten fra nord til sør ble beordret av israelske myndigheter i høst, havnet mange familier i byen Rafah mot grensen til Egypt. 600.000 jenter og gutter holder til her i dag. Mange har flyktet flere ganger.
– Rafah er i dag ugjenkjennelig på grunn av trengselen, telt på gatehjørner og gjørmete jorder. Folk sover på gatene, i offentlige bygninger og alle andre tilgjengelige steder, sier James Elder.
I Rafah er det omtrent ett toalett for hver 850. person. De globale standardene for humanitære kriser sier at det maksimalt bør være 20 personer som bruker ett toalett. For dusjer er tallet fire ganger så høyt - én dusj for hver 3.600 personer.
– Dette er forakt for grunnleggende menneskelige behov og verdighet, sier Elder.
De samme standardene sier at et menneske trenger 15 liter vann per dag, og et absolutt minimum på tre liter vann bare for å overleve. Nå finnes det under en liter rent vann per person per dag i snitt.
krever humanitær våpenhvile
Nabobyen Khan Yunis eksisterer knapt lenger, ifølge James Elder.
– Bare kaos og ruiner, med murstein og skrot spredt overalt. Da jeg gikk rundt på gatene, ble jeg overveldet av tap.
– Folk spør ofte om det fortsatt er håp. UNICEF har snakket med ungdommer der flere av dem sa at de var så desperate etter å få slutt på marerittet (krigen), at de håpet på å bli drept.
– Andre barn jeg møtte var den siste overlevende i sine familier. En slik grusomhet er ikke lenger unik her, sier Elder.
UNICEF og søsterorganisasjoner i FN har gjennom hele krigen sikret barn og familier vann, mat, medisiner, skolemateriell, vannrenseutstyr, hygieneartikler, beskyttelse og ly. Men behovene er enorme og hjelpen er langt fra nok.
Slik kan du hjelpe barna i Gaza.
UNICEF gjentar sin appell om umiddelbar humanitær våpenhvile for å få mer livreddende hjelp inn.
– Våpenhvilen må være reell, ikke symbolsk. Gislene må få dra hjem. Folket i Gaza må få lov til å leve, sier James Elder.