Klart for storstilt kampanje mot polio i Gaza
I alt 1,6 millioner doser med vaksiner skal nå 640.000 barn i to runder i den planlagte kampanjen. Den skal hindre spredning av en variant av type 2-poliovirus (cVDPV2).
1,2 millioner doser ankom Gaza søndag 25. august. WHO og UNICEF oppfordrer alle parter i konflikten til å innføre humanitære pauser på Gazastripen i syv dager for å gjøre dette mulig.
– Pauser i kampene er helt avgjørende for at barn og familier skal nå trygt frem til helsestasjonene for å få vaksinen, og for at helsearbeidere skal nå frem til barn som ikke selv kan oppsøke helsestasjonene, sier global helserådgiver Kyrre Lind i UNICEF Norge.
Uten disse humanitære pausene vil det ikke være mulig å gjennomføre kampanjen
skal nå 640.000 barn
Gazastripen har vært poliofri de siste 25 årene. Men i juli ble viruset oppdaget i Gaza i i kloakken i Khan Younis og Deir al-Balah.
Etter at konflikten eskalerte i oktober 2023 har mange falt ut av vaksinasjonsprogrammene og blant annet mistet andre dose av poliovaksinen. I tillegg kommer alle barn som er født i løpet av krigen.
– Sykdommen kan føre til svært alvorlige lammelser innen kort tid, og barn er særlig utsatt for sykdommen, sier Kyrre Lind.
Det er til nå rapportert om tre barn med en type lammelse som er et vanlig symptom på polio. Avføringsprøver fra disse barna er sendt til testing ved Jordans nasjonale poliolaboratorium.
I følge palestisnke helsemyndigheter skal de første poliotilfelle være registrert hos et 10 måneder gammel barn i Gaza, i følge Reuters.
to dråper i hver runde
I hver runde av kampanjen skal to dråper med en ny oral poliovaksine gis til i alt 640.000 barn. Dette skjer i regi av det palestinske helsedepartementet, Verdens helseorganisasjon (WHO), UNICEF, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og partnere.
1,2 millioner doser med poliovaksine ble levert til Gaza 25. august. Vaksinene er avhengig av nødvendig kjøleutstyr på alle stadier av reisen, og dette utstyret ble også levert av UNICEF.
708 polioteam klare til innsats
Det er lagt detaljerte planer for hvordan vaksinemedarbeiderne skal nå alle barn på Gazastripen. Vaksineringen vil bli utført av 708 team, inkludert på sykehus, feltsykehus og primærhelsetjenester i hver kommune på Gazastripen.
Rundt 2.700 helsearbeidere, inkludert mobile team og frivillige, vil delta i kampanjen – i begge runder. I tillegg jobbes det med å spre kunnskapen om hvordan polio smitter, for å hindre spredning.
For å hindre spredning av polio og redusere risikoen for at den gjenoppstår, må vaksinedekningen være på minst 95 prosent i hver runde av kampanjen. På grunn av at helse-, vann- og sanitærsystem har brutt sammen, er dette ekstra viktig.
Andre nødvendige tiltak for å lykkes med kampanjen er for eksempel nok kontanter, drivstoff og fungerende telekommunikasjonsnettverk for å nå ut til lokalsamfunn med informasjon om kampanjen.
Ytterligere innsats pågår for å styrke overvåkingen av hvordan polioviruset sprer seg, samt rutinevaksinering.
Les mer og støtt barna i Gaza her.
advart i ti måneder
– Vi i UNICEF og andre humanitære organisasjoner har de ti siste månedene advart mot at polio kunne blusse opp igjen. Viruset representerer nok en trussel mot barna på Gazastripen og i nabolandene.
– En våpenhvile er den eneste måten å sikre folks helse på, både i Gaza og i hele regionen, sier Kyrre Lind.
Den kritiske humanitære situasjonen har også økt risikoen for spredning av andre sykdommer blant barn som vaksiner kan forebygge, som meslinger, diaré, akutte luftveisinfeksjoner, hepatitt A og hudsykdommer.