Libanon: - Denne volden må ta slutt!

Send nødhjelp

BEDRIFT? For faktura eller mer informasjon, kontakt giver@unicef.no

Oppdatert 01.10.2024

Bare i løpet av mandag 23. september ble minst 50 barn angivelige drept i Libanon ifølge tall fra Libanons helsedepartement.

Det ble betegnet som den verste dagen i Libanon på 18 år.

- Dette er mer enn antall barn som er drept i Libanon de siste 11 månedene, sa Ettie Higgin da hun snakket til FNs hovedkontor i Genève tirsdag 24. september.

Pr. 2. oktober er 104 barn rapportert drept etter de siste angrepene. Totalt har 1600 mistet livet og 8408 er skadd.

Ifølge regjeringsrapporter har antallet mennesker som er internt fordrevet av volden økt til mer enn 1 million.

347.000 internt fordrevne (IDPs) inkludert 121.000 barn er registrert av IOM ved utgangen av september.

- Jeg er dypt bekymret over den raskt forverrede humanitære situasjonen i Libanon, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

- Tusenvis av barn og familier bor nå på gatene eller i tilfluktsrom. Mange har flyktet fra hjemmene sine uten nødvendige forsyninger og eiendeler. De humanitære forholdene blir verre for hver time, sier hun.

Gutt på flukt med familien Libanon
Amir, 4 år, er fordrevet fra Sør-Libanon. Han er sammen med familien sin på det libanesiske universitetet i Beirut som er omgjort til et tilfluktssted. UNICEF/UNI652311/Fouad Choufany

skoler stengt til midten av oktober

1200 skoler er nå stengt til midten av oktober for å brukes til husly for internflyktningene.

140.000 flyktninger bor i 800 kollektive sentra.

Ytterligere 700 kollektive sentre er planlagt i nærmeste fremtid.

- Skoler er stengt over hele landet, og barna er hjemme i frykt. Omsorgspersonene deres er selv redde. Denne frykten kan ikke undervurderes, siden bombingen og luftangrepene fortsetter, sa Higgins.

på flukt fra Libanon til syria

UNHCR har rapportert at 100.000 mennesker har krysset grensen fra Libanon til Syria siden 23. september, på grunn av luftangrepene. Flyktningstrømmen fortsetter, der fleste er syrere.

25 vannanlegg som forsyner 270.000 mennesker er blitt ødelagt det siste året.

39 helsesentra har blitt stengt siden 26. september i år.

5 sykehus er blitt ødelagt.

40 helsepersonell er drept til nå i konflikten.

Frykter det blir enda verre for barna

Higgins frykter at eskaleringen mellom Libanon og Israel kan få like dramatiske følger som i 2006, og at det denne gangen kan bli enda verre for barna i Libanon. I 2006 ble 400 barn drept på 33 dager - 12 hver dag - i den verste konflikten i landet så langt.

Libanon har nylig blitt rammet både av en langvarig økonomisk og politisk krise; den massive eksplosjonen i Beirut havn, covid-19 og det femte året med en lammende økonomisk nedgang. Dette har sendt familiefattigdommen til værs.

- Mange familier er allerede på randen. Og nå gjør denne konflikten alt mye verre. Enhver ytterligere eskalering vil være katastrofal for alle barn i Libanon, sa hun til FN.

Libanon: gutt ser på ruiner
En gutt ser på skadene etter luftangrep mot en forstad til Beirut 23. september. (UNICEF/UN649018/Mussawir/Haidar)

unicef sender mer nødhjelp

UNICEF har jobbet i Libanon i 76 år, og øker nå innsatsen. Vi har skaffet og levert 100 tonn med medisinske forsyninger til sykehus som mangler utstyr, og ytterligere 25 tonn nødhjelp er på vei.

- Vi er i gang med å levere mat, vann, soveposer, tepper, madrasser, hygienepakker og barnemat til fordrevne familier, spesielt de i kollektive tilfluktssteder, sier Ettie Higgins.

De siste dagene har UNICEF levert slikt utstyr til 35 kollektive sentra som huset 14.000 internflyktninger.

UNICEF har også opprettet 20 mobile helseklinikker og tilbyr pyskososial støtte og beskyttelse til barn. I tillegg jobbes det med å reparere ødelagte vannanlegg.

UNICEF ber i en appell om 105 millioner dollar for de neste tre månedene. Pengene skal sikre at:

• 1 million mennesker får tilgang til tilstrekkelig mengde og kvalitet på vann.
• 620.000 mennesker, inkludert personer med funksjonsnedsettelse, får kontantstøtte.
• 400.000 mennesker får hjelp av mobile medisinske team.
• 220.000 barn ogomsorgspersoner får tilgang til mental helsehjelp og psykososial støtte.
• 200.000 fordrevne barn mottar læringsmateriell, også førskolebarn.

Ber partene om nedtrapping

UNICEF ber om en umiddelbar nedtrapping av konflikten og at alle parter oppfyller sine forpliktelser under internasjonal humanitær rett.

- Barn i begge land opplever høye nivåer av psykisk stress, ikke bare på grunn av at de har måttet flykte, men også på grunn av den konstante bombingen og luftangrepene som har vært hverdagen deres i nesten et år.

- Alle parter må følge internasjonal humanitær rett og beskytte sivile, sivil infrastruktur, hjelpearbeidere og medisinsk personell. Dette inkluderer å sikre trygg bevegelse for sivile som søker sikkerhet. UNICEF ber om en umiddelbar nedtrapping av volden, sier Russell.

Slik kan du hjelpe

Behovet for livreddende hjelp og beskyttelse er enormt og øker stadig.

Du kan gjøre en forskjell. Vi er på bakken i Libanon og har allerede levert nødhjelp som medisinsk utstyr, vann og nødvendige forsyninger. Men vi trenger all den hjelpen vi kan få for å gjøre enda mer.

I enhver konflikt er det barna som lider mest. Med din støtte kan vi sende livsviktig hjelp til barna som nå er rammet.

Enkeltgaver du gir på denne siden går til UNICEF sitt nødfond og bidrar til at vi raskt kan levere livreddende hjelp til barn og familier rammet av krig og katastrofer.

Velger du å bli månedlig giver gir du oss forutsigbarheten vi trenger for å starte og gjennomføre større prosjekter, i tillegg til at du bidrar til at vi kan være til stede for barna – både før, under og etter en krise.

Tusen takk for at du står på barnas side sammen med oss!

Publisert av Anne Nilsen onsdag 25/09/2024 - 10:16