Sudan: Krig og hungersnød truer barna

Faren for hungersnød er nå stor og har allerede rammet regioner i nord. 13 millioner sudanesere lever nå i akutt matmangel, advarer UNICEF og UNHCR.

Sudan regnes for å ha verdens største flyktningkrise, også for barn. 11 millioner mennesker er flyktninger enten i eller utenfor eget land, - mange har flyktet flere ganger. 800.000 internflyktninger bor ved grensene til naboland i kummerlige leire.  

Innen utgangen av 2024 regner man med at 3,7 millioner barn vil være rammet av akutt underernæring, på grunn av matmangel. Hungersnød har allerede rammet i Zamzam-leiren, og 13 andre områder er i fare.

Brutal krig

Den brutale krigen fortsetter å ta liv over hele Sudan. Minst 13 barn ble drept og minst fire skadd i et luftangrep i Nord-Darfur tidlig i oktober.

- Disse angrepene på barn er uakseptable. Barn har ingen rolle å spille i krig eller i en intern konflikt, men barna er de som lider mest, sier Sheldon Yett, UNICEFs representant i Sudan.

Siden april har UNICEF fått meldinger om at 150 jenter og gutter har blitt drept, bare i Darfur-regionen. Mange flere er skadet.

Siden starten på konflikten for 18 måneder siden har mer enn 150 skoler og sykehus blitt angrepet. Helsesentra, vannposter og markeder har blitt ødelagt.

I fjor ble det høyeste antall alvorlige overgrep mot barn registrert i Sudan på 10 år. Jenter er særlig utsatt og risikerer å bli voldtatt eller seksuelt utnyttet på andre måter i den pågående krigen.

- Siden konflikten fortsetter uavbrutt, frykter vi at lidelsene vil fortsette. Tusenvis av barn og familier er fanget i områder som er rammet av vold og usikkerhet, sier Yett.

Færre blir vaksinert

Vaksinasjonsdekningen for barn under fem år har falt fra 85 prosent før krigen til omtrent 50 prosent. I konfliktområder er dekningen rundt 30 prosent.

Mangel på sikkerhet og tilgang har gjort det vanskelig for UNICEF og andre aktører å få inn av vaksiner og gjennomføre rutinemessige vaksinasjoner av barn.

De overfylte flyktningleirene mangler tilgang på rent vann, husly, sanitærforhold og helsetjenester.  

Her riskerer barna å bli smittet av dødelige sykdommer, som kolera. 22. juli ble det erklært et kolerautbrudd i Kassala-regionen i Sudan. Her ble 8000 tilfeller av kolera registrert.

Rundt 3,1 millioner mennesker, hvorav 500.000 barn under fem år, står i fare for å bli smittet av kolera innen utgangen av 2024.

Damkollaps og flom

Kraftig regn førte i høst til kollapsen av Arba’at-dammen i Rødehavsstaten og dermed enda dårligere tilgang til rent drikkevann i Port Sudan. Forsyningen av rent vann sank fra rundt 40 liter per person per dag til under 10 liter per dag.

I tillegg har nye flommer ødelagt veier og annen infrastruktur, noe som gjør det vanskelig å nå frem med nødhjelpsforsyninger.

Skolene har bare delvis åpnet i seks regioner i Sudan. Det betyr at mer enn 17 millioner av totalt 19 millioner barn i skolealder, er uten skolegang.

Lærerne har heller ikke får utbetalt lønn siden starten av den brutale konflikten. Mange skoler brukes også som husly for flyktningene.

Dette gjør UNICEF:

Så langt i 2024 har UNICEF og partnere nådd 7,5 millioner barn og familier med rent drikkevann. 3,2 millioner barn har blitt screenet for underernæring, og 174.000 har fått livreddende behandling.

En stor vaksinasjonskampanje mot polio i regi av UNICEF og partnere har til nå gitt 1,8 millioner barn livreddende vaksinedråper.

En storstilt vaksinasjonskampanje mot malaria startet 4. november. Det skjer for første gang i landet og skal gi beskyttelse mot den dødelige sykdommen til 148.000 barn under 12 år barn.

UNICEF samarbeider med WHO, helsedepartementet og vaksinealliansen Gavi om å spre de 186.000 dosene med vaksiner til helsestasjoner 15 steder i Gedaref- og Blånil-regionen. I 2025 og 2026 vil vaksinen bli delt ut 129 andre steder over hele Sudan.

Over 2,3 millioner barn og omsorgspersoner har fått psykososial støtte, læring og beskyttelse. 77.700 barn, mødre og familier har mottatt  kontantstøtte og andre tjenester.

Publisert av Anne Nilsen fredag 25/10/2024 - 12:57