UNICEF hjelper traumatiserte barn
Liudmyla Voloshenko børster håret til sin 10 år gamle datter Sonia i en vogn på en av T-banestasjonene i Kharkiv. De har oppholdt seg på denne stasjonen i flere uker, i likhet med tusenvis av andre sivile i den krigsrammede byen øst i Ukraina.
– I dag dro mamma og jeg hjem for å vaske håret og hente noen ting, sier Sonia, mens hun lener seg inn mot moren:
– Det var skummelt.
Siden krigen i Ukraina for alvor brøt ut 24. februar, har millioner av barn betalt en svært høy pris. Både deres sikkerhet, velvære og utdanning er satt på spill som følge av krigshandlingene.
– Det er veldig tøft for oss å bo her på T-banestasjonen med barn. De vil ut, de vil sykle og leke. De vil gå på skolen og tilbringe tid med vennene sine, forteller mor Lidumyla.
Støtt vår innsamling til barn i Ukraina.
Søvnløshet og aggresjon
UNICEF har over tid jobbet med å bygge kapasitet hos frivillige organisasjoner og ungdomsorganisasjoner over hele Ukraina. Disse organisasjonene drifter nå barnevennlige områder på T-banestasjoner, sammen med UNICEF.
Her finnes psykologer og lærere som hver dag aktiviserer barn gjennom lek og læringsaktiviteter, og gir psykososial hjelp.
Yuliia Kruhla (41) er en av de frivillige. Før krigen var hun blomsterdekoratør, og før det jobbet hun som skolelærer i ti år. Da krigen brøt ut, bestemte hun seg for at hun ville jobbe med barn igjen.
Kruhla forteller at hun møter flere barn som er sterkt påvirket av krigen.
– På grunn av alvorlig stress opplever barn søvnløshet, ukontrollert aggresjon og til og med psykiske lidelser. For å hjelpe på hvordan de har det gjør vi oppvarming og pusteøvelser. Vi distraherer dem fra krigen.
engasjerer 500 frivillige
Maryna Ladyzhenska er aktivitetskoordinator for barn ved flere av T-banestasjonene i Kharkiv. Hun forteller at noen av barna ikke har våget seg ut av undergrunnen på mange uker.
De ser derfor et stort behov for aktivitetene de gjennomfører.
– Det er rundt 1500 barn som oppholder seg på T-banestasjonene i Kharkiv, alt fra spedbarn til 15-åringer. Blant de største problemene disse opplever er redusert sosial kontakt og mangel på skolegang, forteller aktivitetskoordinatoren.
UNICEF gir penger til å utstyre lekeplasser og læringssoner på T-banestasjonene, og skaffer skrivesaker, leker, modelleringsleire og maling.
Så langt har mer enn 4500 barn og ungdom deltatt i aktiviteter på Kharkivs T-banestasjoner. UNICEF engasjerer rundt 500 frivillige, lærere og psykologer for å støtte barn, ungdom og deres familier. Målet er å skape trygghet for barna som søker dekning på ukrainske T-banestasjoner.
1450 tonn nødhjelp fra unicef
UNICEF har så langt levert 1.450 tonn nødhjelp til Ukraina siden krigen startet 24. februar. Dette inkluderer medisiner og medisinsk utstyr, vinterklær for barn, hygienesett til familier og institusjoner, sett med læringsmateriell og rekreasjons-/fritidsutstyr.
Forsyningene har nådd ut til nesten 820.000 barn og familier i krigsrammede områder over hele Ukraina.
I tillegg har over 30.000 mennesker har fått tilgang til rent vann og mottatt hygieneartikler.
I samarbeid med det ukrainske velferdsdepartementet tilbyr UNICEF kontantoverføringer til de mest sårbare familiene i Ukraina, herunder familier med flere enn tre barn, eller som har barn med funksjonshemninger.
Over 7000 sårbare husholdninger i Ukraina har så langt registrert seg, og kontantoverføringene er i gang.