Bangladesh: Verste flom på 34 år

Kraftig regn, stigende elver og pågående flommer har rammet de nordøstlige og sørøstlige områdene hardt. Nesten 5,6 millioner mennesker er berørt, inkludert 2 millioner barn.

Tusenvis av familier har mistet alt de eier og levebrødet er ødelagt. Mange er på flukt uten mat og drikke, andre kommer seg ikke vekk på grunn av vannmassene. Det er til nå rapporter om minst 52 dødsfall.

Over 285.000 mennesker har søkt tilflukt på over 3.500 tilfluktssteder. Redningsoperasjoner pågår i regi av myndigheter og frivillige, men noen områder er fortsatt utilgjengelige.

Om kort tid inntreffer monsoon-tiden med enda mer regn og flom i vente.

Barna ekstra utsatt

Flomkatastrofen kommer på toppen av flere andre kriser, som flom i nordlige Bangladesh og syklonen Remal i mai. Det gjør situasjonen enda verre for barna.

Over 7.000 utdanningsinstitusjoner er stengt og mange skoler blir nå brukt som tilfluktssteder eller er oversvømt. Det går selvsagt ut over barnas skolegang.

Flommen har også gjort store skader på brønner, latriner, strømforsyning og veiforbindelser i flere områder.

nådd frem til flomrammede

UNICEF og partnere er på bakken og har nådd over 338.000 mennesker, inkludert 130.000 barn, med livreddende forsyninger som 3,6 millioner vannrensetabletter, 25.000 vannkanner og over 250.000 poser med oral rehydreringssalt.

1.038 medisinske team gir helsehjelp til de rammede, men det er rapportert om mangel på viktige forsyninger som oral rehydreringsløsning og intravenøse væsker på grunn av økte tilfeller av diaré.

Nesten 5.000 barn under fem år har blitt undersøkt for underernæring, og 61 barn med alvorlig akutt underernæring (SAM) har blitt identifisert og fått hjelp.

far og sønn i flommvannet Bangladesh
En far vasser gjennom flomvannet med barnet sitt på leting etter ly i Feni. Katastrofale flommer i det sørøstlige Bangladesh, spesielt i Noakhali, Feni og Khagrachari, har gitt store ødeleggelser i august 2024. UNICEF/UNI631469/Mukut

trenger mye mer hjelp

- De ødeleggende flommene i de østlige delene av Bangladesh er en tragisk påminnelse om virkningen av ekstreme værhendelser og klimakrisen på barn. Altfor mange barn har mistet sine kjære, hjem, skoler og står nå helt uten noe, sier Emma Brigham, nestleder for UNICEF i Bangladesh.

- UNICEF er i frontlinjen og leverer vannrensetabletter, oral rehydreringssalter og andre nødvendige forsyninger, men mer midler er nødvendig for å nå disse barna og hindre enda mer skade som kan få konsekvenser for barnas fremtid, sier hun.

UNICEF har vært til stede fra starten av katastrofen sammen med partnere og de lokale myndighetene. Men mye hjelp mer trengs, og UNICEF ber om ytterligere 35 millioner dollar for å gi barn og familier livsviktig hjelp i tiden som kommer.

Publisert av Anne Nilsen fredag 30/08/2024 - 11:53