Barnearbeid
Barnearbeid
Alle barn har rett til både utdanning og fritid. De har også rett til beskyttelse mot arbeid som er farlig eller går utover retten til utdanning og lek. Slikt arbeid kaller vi barnearbeid. Nesten hvert tiende barn i verden utsatt for barnearbeid. De fleste driver med jordbruk og bor i Afrika. For mange går arbeidet utover helsen på grunn av farlige arbeidsforhold og lange arbeidsdager. Noen mister også livet. Mange blir lurt og får for lite betalt.
De fleste barnearbeidere jobber med jordbruk, men det er også mange hushjelper, prostituerte, fabrikkarbeidere, fiskere og noen som handler med narkotika. Mange familier er så fattige at barna må arbeide for at familien skal overleve. Derfor er kampen mot fattigdom viktig for å utrydde barnearbeid.
Barnerettighetene sier at alle barn har rett til beskyttelse mot arbeid som går utover deres utdanning, helse eller utvikling. Et av FNs bærekraftsmål er at alle former for barnearbeid skal avskaffes innen 2025. Fra 2000 til 2016 sank antall barnearbeidere med 94 millioner. De siste årene har antallet steget, blant annet på grunn av covid-19 .
I Norge skal barn under 15 år gå på skolen og ikke arbeide. For de mellom 13 og 15 år er likevel noen typer lett arbeid lov hvis det ikke går utover skole og lek. Barn og unge under 18 år skal ikke gjøre arbeid som er skadelig eller går ut over skolegangen.
Vil du vite mer?
Les mer på FNs sider om arbeidsliv (fn.no), inkludert barnearbeid.
Les om Mukamba på 12 (nrk.no) år som hakker metaller ut av gruvene i Kongo for å lage mobiltelefoner.
Les mer om barnearbeidets historie og reglene i Norge og verden (snl.no) på Store Norske Leksikon.