Slik prater du om arv
Gjennom et langt liv har vi mange samtaler med mennesker som står oss nær. Noen av dem vil handle om følelser, kriser eller viktige hendelser i livet. For mange kan disse samtalene være vanskelige, men resultatene av dem kan være både viktige og fine.
Når bør du snakke med de rundt deg om arv?
Ofte kan det være enklere å snakke om arv og testament om samtalen ikke kommer i forbindelse med alvorlig sykdom, eller som følge av en krise eller konflikt.
Én ting er i alle fall sikkert: Å ha en åpen dialog med dine nærmeste om hva du tenker om din arv, vil i de aller fleste tilfeller ha et positivt utfall.
Hvordan snakke med dine nærmeste om arv?
Se hvordan det gikk da et ektepar, et søskenpar og en mor og datter satte seg ned for å prate om arv og testament:
8 tips til hvordan du kan prate om arv
1. Ta ansvar for samtale
Du er ansvarlig for å ta samtalen om din arv. Det er et ansvar du ikke kan overlate til barn eller andre pårørende. Husk at for dem er dette en påminnelse om at du ikke vil være her for evig, så vær forberedt på at samtalen kan oppleves som vanskelig.
2. Avtal sted og tid
Avtal et tidspunkt og sted for samtalen, og fortell hva den skal handle om. Du kan for eksempel fortelle at du er i ferd med å sette opp et testament, og gjerne vil høre deres meninger. Dette er en samtale som ikke bør komme ut av det blå.
3. Betenkningstid
Gi de du skal snakke med litt tid til å reflektere før samtalen, slik at de kan tenke gjennom hva som er viktig for dem.
4. Forklar hensikten
Åpne samtalen med å fortelle om hvorfor du ønsker å snakke om arv, og hva du ønsker å gjøre. Det er avgjørende at dem du snakker med får vite hva som er viktig for deg, og forstår at intensjonen med samtalen er å unngå uenigheter i etterkant.
5. Få en totaloversikt
Det kan være en god idé å gi en oversikt over hvilke verdier og gjenstander du rår over. Noen ganger kan det være lurt å prate med arvingene om dette, og lodde stemningen for om noen har spesielle følelser for enkelte gjenstander.
6. Ikke bruk testament som straff
Selv om arveloven gir spillerom til å fordele ulikt mellom arvtakere, er det sjelden en god idé å bruke et testament for å straffe noen. Hvis du forskjellsbehandler, forklar hvorfor.
7. Dine testamentariske valg
Dersom du skal gi noe av det du etterlater deg til et veldedig formål, forklar hvorfor og hvordan. Eventuelt kan du gi arvingene muligheten til å være med å bestemme formålet.
8. Vær åpen og ærlig
Ikke legg skjul på at du eventuelt synes det er vanskelig å snakke om arv. Det kan skape en bedre atmosfære for samtalen
Kilde: Det gode testament
Gratis samtalekort
Det å snakke om arv kan virke litt skummelt, men det behøver det ikke være. For å gjøre det enklere å starte en samtale om arv, har vi laget et sett med samtalekort. Det er i alt 22 kort, hvor hvert kort stiller et spørsmål som kan være gode samtalestartere.
Spørsmålene kan hjelpe deg med å reflektere over og formidle hva som er viktig for deg.
Last ned PDF med samtalekort.
Vi tilbyr gratis advokatbistand
Har du en hjertesak du ønsker å støtte gjennom arven din? For å gjøre det, må du opprette et testament. Om du velger å gi en del av din arv til UNICEF, vil vi dekke advokatbistand i forbindelse med oppsettet av ditt testament. I samarbeid med Justify, tilbyr vi også gratis* opprettelse av digitalt testament, hvor du får tilgang til dine dokumenter digitalt, samtidig som de lagres trygt hos Justify.
*Tilbudet forutsetter at UNICEF blir tilgodesett i testamentet.
Sikre dine nærmeste med et digitalt testament
I samarbeid med Justify, tilbyr UNICEF gratis* opprettelse av digitalt testament. Hos Justify kan du raskt og enkelt opprette et digitalt testament, som kvalitetssikres av advokat før signering.
Du vil få tilgang til dine dokumenter digitalt, samtidig som det lagres trygt hos Justify.
* Tilbudet forutsetter at UNICEF blir tilgodesett i testamentet.
Ønsker du mer informasjon?
Ta kontakt for en uforpliktende samtale, eller last ned vår brosjyre med informasjon om arv, testament og testamentariske gaver.
Karianne Abrahamsson
Rådgiver for arv i UNICEF
Mobil: 926 63 381
E-post: [email protected]
I vår brosjyre kan du lese mer om arv, testament og testamentariske gaver.
Mer om arv og testamentariske gaver
Vil du ha siste nytt om testamentering og testamentariske gaver rett i innboksen?
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rundt arv, testamentering og testamentariske gaver. Du vil motta nyhetsbrevet ca. fire ganger i året.