Sult – situasjonen i verden akkurat nå
Vi står overfor en tid med alvorlig matmangel
I tiden som kommer står verden overfor historiske nivåer av sult. Som alltid er det de fattigste landene som rammes hardest. Land som opplever langvarig krig og konflikt, som er hardt berørt av ekstremvær og klimaendringer, og hvor store deler av befolkningen lever i fattigdom, vil ha stort behov for nødhjelp fra verdenssamfunnet i tiden som kommer. De vil trenge hjelp fra oss.
På denne siden kan du lese om dagens status, hva er sult, hva konsekvensene er og hva som er årsaken til dagens matmangel, som blant annet krigen i Ukraina. Du kan også lære om hva UNICEF gjør for å bekjempe sult.
DU ER VIKTIG!
"Det finnes ingen tidligere krise siden andre verdenskrig som har vært i nærheten av den krisen vi nå står ovenfor."
David Beasley, administrerende direktør i Verdens matvareprogram
antallet har doblet seg
Antall mennesker som står på randen av en alvorlig matkrise, har mer enn doblet seg de siste to årene. I 2019 hadde 135 millioner mennesker kritisk mangel på mat. I dag er det tallet på 274 millioner.
Hva er sult?
Sult er en alvorlig, livstruende tilstand som oppstår når kroppen blir fratatt viktige næringsstoffer. Sult kan oppstå når en person ikke har tilgang til, eller ikke er i stand til, å innta nok mat til å dekke kroppens energibehov, eller når kroppen ikke tar til seg næring på riktig måte. Sult kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert underernæring, muskelsvinn, organskader og død.
Hva gjør sult med et barn?
Matmangel og feilernæring særlig i de to første årene av et barns liv, får følger for resten livet, både fysisk og mentalt. Sult handler ikke bare om ikke å ha nok mat å spise for å overleve. Maten må også være næringsrik, og dette er spesielt viktig for barn som vokser og utvikler seg.
hva gjør sult med et land?
Sult og feilernæring rammer ikke bare menneskers utviklingsmuligheter, men også et lands muligheter til utvikling. Sult sender mennesker på flukt, skaper misnøye i befolkningen, øker risikoen for opptøyer og konflikt, og fører til at barn dropper ut av skolen. Sult setter spor i generasjoner. Å sikre menneskers tilgang til mat er derfor helt grunnleggende i alt bistandsarbeid.
Aseel i Jemen
Aseel bor i Jemen, og har vært underernært siden han var 2 måneder gammel. Da han var 2 år veide han 4,8 kg og ble tatt med til et UNICEF-støttet sykehus av onkelen sin. Der fikk han behandling mot alvorlig akutt underernæring. Nå er Aseel 3 år, får fortsatt behandling og blir gradvis bedre.
hvorfor finnes det sult i verden?
Årsakene til matmangel er ofte flere og sammensatte, og de forsterker hverandre. Organisert vold og konflikt, Covid-19-pandemien, prisstigning og inflasjon, ekstremvær og klimaendringer, og skadedyr og plantesykdommer er årsaker til matmangel og sult i verden i dag. På toppen av alt dette kommer krigen i Ukraina, som vil forverre matmangelen for hele verden. Til sammen vil alle disse faktorene føre til historiske nivåer av sult. Behovet for nødhjelp har ikke vært større siden andre verdenskrig.
hvilke land i verden har matmangel?
Målet IPC er inndelt i fem «faser» for matmangel.
- IPC fase 1 (grønn): Ingen sult, minimal
- IPC fase 2 (gul): Presset
- IPC fase 3 (oransje): Krise (vi regner det for å være sult i en befolkning f.o.m. IPC fase 3)
- IPC fase 4 (rød): Nødsituasjon
- IPC fase 5 (burgunder): Katastrofe, hunger
HVORDAN VIL KRIGEN I UKRAINA PÅVIRKE VERDENS TILGANG PÅ MAT?
Krigen i Ukraina kommer på toppen av andre lokale og globale kriser som har gitt økt matmangel i verden de siste årene. Både Ukraina og Russland er blant verdens største mateksportører. Krigen i Ukraina kan få alvorlige konsekvenser for globale matforsyninger, og dette vil påvirke sult og matsikkerhet over hele verden.
Mange land merker allerede konsekvensene av krigen, i form av ytterligere prisstigninger på mange varer, i tillegg til dårligere tilgang på de varene som Ukraina og Russland er viktige eksportører av.
Samtidig blir det vanskeligere for bønder over hele verden å produsere mat, fordi prisene på drivstoff, energi og kunstgjødsel stiger. Lokale varer vil dessuten bli dyrere.
hvilke produkter vil verden mangle?
Både Russland og Ukraina er blant verdens største produsenter av kornsorter som hvete, bygg og mais, og av solsikkeolje og kunstgjødsel.
Hva gjør unicef?
80% av verdens nødhjelpsernæring kommer fra UNICEF. I 2021 behandlet UNICEF over 2,4 millioner barn for alvorlig akutt underernæring. Et viktig hjelpemiddel i behandlingen av underernæring er en liten matpakke som vi kaller Plumpy Nut.
Plumpy'Nut: en Livreddende nødmatpakke
Plumpy'Nut® er en energirik blanding basert på peanøtter. Den inneholder sukker, vegetabilsk olje og skummet melkepulver, og er tilsatt vitaminer og mineraler.
Nødmatpakken brukes til å behandle alvorlig akutt underernæring hos små barn. Bare tre poser om dagen i seks til åtte uker kan være alt som skal til for å redde et barns liv. I tider med hungersnød, tørke eller konflikt er pakken et viktig redskap for UNICEF.
Peanøttblandingen er enkel å ta i bruk og oppbevare. Den behøver ikke å blandes med vann, noe som er en stor fordel i tørkerammede områder.
Det aller beste med nødmatpakken er likevel at den gjør det mulig for foreldre å behandle barna sine hjemme, istedenfor å sende dem på sykehus.
Med støtte fra UNICEF får lokale helsearbeidere trening i å identifisere symptomer på alvorlig underernæring hos barn.
Les mer om peanøttsmøret som forandret verden.
Nødmatpakker
Kjøp nødmatpakker i verdensgavebutikken vår. Vi sender pakkene til barn i nød på vegne av deg.
Andre måter unicef jobber på for å bekjempe sult og underernæring
vi trenger deg for å mette flere mager
En sultkrise av enorme dimensjoner er under oppseiling. Barna som rammes er helt avhengige av hjelp, og som bidragsyter er du helt avgjørende for at UNICEF kan nå fram til hvert barn i tide. UNICEF er tilstede der nøden er størst, og din støtte sikrer mødre og barn hjelpen de trenger til amming samt tilgang til næringsrik mat for barn over 6 måneder. Vi jobber utrettelig hver dag for å få dette til, og ditt bidrag er med på å gjøre det hele mulig.