Hvordan snakke med barn om krig?
– Gjennom gode samtaler som viser at vi tar barna på alvor, kan vi som voksne både forebygge og dempe bekymringer, samtidig som vi setter barna bedre i stand til å forstå verden de lever i. I en tid hvor falske nyheter florerer og blander seg med viktig informasjon og ekte fremstillinger av det som skjer i verden, bør alle voksne med ansvar for barn ta ansvar for slike samtaler, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter i UNICEF Norge.
Her er hennes tips:
Husk: Du trenger ikke være ekspert for å snakke med barn om krig og konflikt.
Fortell sannheten, men spar på detaljene
Uavhengig av barnets alder bør du som voksen unngå å bygge opp under frykt og følelsen av hjelpeløshet – selv om du kanskje kjenner på det selv. Mange voksne blir også påvirket når vi hører om og ser barn som blir såret, drept og bortført.
Trikset er å være ærlig, og samtidig finne en balanse mellom å understreke alvoret uten å skremme, og å lære barnet om endringene som skjer i verden.
Husk at det er lov å ikke ha svaret på alt!
Ta initiativ til samtale og lytt til barnet
Mange barn ned i ganske lav alder er på Tik Tok og andre plattformer som gjør det krevende for voksne å vite hva barna får og ser av informasjon og inntrykk. Derfor er det av ekstra stor betydning akkurat nå, at voksne er til stede på deres digitale arenaer og at vi tar initiativ til å snakke om hva de ser og opplever der, at vi undersøker om de har spørsmål og bekymringer og at vi viser dem hvordan de kan beskytte seg.
Barn som virker uinteresserte kan også ha behov for å snakke om det de ser og hører. Det er derfor viktig at voksne uansett tar initiativ til samtale for å finne ut hvor mye barnet vet, og for å gi tilpasset informasjon.
Lytt til barnet og ta deg god tid til å besvare spørsmål. Ikke avfei det barnet sier som dumt, eller på andre måter bagatellisere det barnet føler. Vær samtidig forsiktig med å la dine egne sterke meninger og følelsesmessige reaksjoner påvirke og overskygge det barnet opplever.
Fortell at det er de voksnes ansvar
Vær tydelig på at det er de voksnes ansvar å sørge for at det som skjer, stoppes, og vær ærlig om at det barn opplever og er vitne til nå, ikke er noe noen barn skal oppleve. Alle barn skal være trygge og få den hjelpen de trenger, og det er det mange som jobber for akkurat nå. Gi eksempler på hvem som jobber for dette.
Skjerm barnet for nyheter
Ikke la TV- eller radionyhetene stå på uten at det er voksne til stede. Pass også på at PCen ikke står åpen på en nyhetsside. Ha samtaler med barna og ungdommene om hvilke nyhetsflater de får informasjon fra og gi råd om å beskytte seg, være kritiske og også ta pauser fra nyhetsstrømmen selv om de er engasjerte.
Vær der, og si at det er bra at dere snakker
Barn som er engstelige og har utfordringer, kan reagere sterkere enn andre, blant annet med søvnløshet eller uro. De kan også trenge tettere kontakt med en voksen i en periode.
Vær der for barnet og fortell at det er naturlig å kjenne på ulike følelser, og at det er bra at dere snakker sammen om dette.
Falske nyheter
For gode tips til voksne om falske nyheter, se faktisk.no.