Fakta om FNs barnekonvensjon

Fakta om FNs barnekonvensjon

Plakat med barnevennlig utgave av FNs barnekonvensjon

FNs barnekonvensjon ble enstemmig vedtatt av verdens ledere i FN den 20. november 1989. 20. november er derfor Verdens barnedag og barnekonvensjonens bursdag. En konvensjon er en avtale mellom flere land og folk. Barnekonvensjonen er den internasjonale avtalen som flest land har ratifisert. Å ratifisere betyr at myndighetene lover å jobbe for å oppfylle barns rettigheter i landet sitt. Nå er det bare USA som ikke har ratifisert barnekonvensjonen.

Norge ratifiserte konvensjonen 8. januar 1991. Da ble den godkjent av regjeringen og Stortinget i Norge. I 2003 ble barnekonvensjonen en del av norsk lov. Barnekonvensjonen har 42 artikler eller regler. De sier hva som må til for at barn skal ha en trygg og god barndom. Alle reglene henger sammen. Barn kan for eksempel ikke få oppfylt retten til utdanning og fritid hvis familien er så fattig at de må arbeide for å overleve. Det er de som styrer landet som skal sørge for at barna får oppfylt sine rettigheter hvis ikke foreldrene klarer det uten hjelp.

Les mer om...

Fire rettigheter som gjelder i alle saker

Rettighetene i barnekonvensjonen handler om fire hovedområder:

1. Barns rett til ikke-diskriminering: alle barn har de samme rettighetene uansett hvem de er

2. Barns rett til liv og utvikling: alle barn har rett til å leve og få mulighet til å utvikle seg mest mulig

3. Barns rett til medvirkning: barn har rett til å få informasjon i saker som gjelder dem og si sin mening og bli tatt alvorlig

4. Barns beste: i alle saker som gjelder barn, skal en ta hensyn til hva som er best for barnet


FNs Barnekomité

Når et land har godkjent (ratifisert) barnekonvensjonen skal myndighetene skrive til FNs barnekomité om hvordan arbeidet med å oppfylle barnerettighetene går. Komiteen består av folk fra flere land som er eksperter på barnerettighetene. De leser rapportene og har møter med landets myndigheter. Etterpå sender de råd til myndighetene om hva de kan gjøre bedre for å oppfylle rettighetene. Hvert femte år skal myndighetene sende en ny rapport til komiteen. Her finner du rådene barnekomiteen sendte til norske myndigheter sist (regjeringen.no).


Hva om dine eller andres rettigheter brytes?

Myndighetene skal sørge for at voksne og barn lærer om barnerettighetene. Da kan de melde fra hvis rettighetene blir brutt. Hvis du eller andre barn ikke får rettighetene sine oppfylt, kan dere si ifra til for eksempel en lærer, barnevernet eller en annen voksen dere stoler på. Det er politikerne og myndighetene som skal lage lover og ordninger så barn får oppfylt rettighetene sine. De skal også hjelpe foreldre som ikke klarer det på egen hånd.


Barneombudet

I Norge skal Barneombudet passe på at de som bestemmer følger barnerettighetene.

Les mer om Barneombudet på Barneombudets nettsider: www.barneombudet.no/om-barneombudet


Klagerett

Det er skrevet et tillegg til barnekonvensjonen. Der står det at barn som ikke får oppfylt sine rettigheter i landet der de bor, kan klage til FNs Barnekomité. Flere land har godkjent (ratifisert) tillegget, men Norge er ikke blant dem.


Barnekonvensjonens historie

Les mer om: