Jemen på randen av sultkatastrofe
Rundt 17,4 millioner mennesker i Jemen trenger nå hjelp med å få tak i mat. Flere FN-organisasjoner advarer om sultkatastrofe i landet. Krigen i Ukraina forverrer situasjonen.
- Jemen har blitt et helvete for barn. Millioner av foreldre vet ikke om barna deres vil overleve fra den ene dagen til den andre, sier UNICEFs administrerende direktør, Catherine Russell.
Den 14. mars ble det utgitt en ny rapport om matsituasjonen i Jemen fra instituttet Integrated Food Security Phase Classification, (IPC).
Den viser blant annet at svært mange barn under fem år lider av vedvarende alvorlig underernæring. 2,2 millioner barn i Jemen er akutt underernærte, som kan føre til varig svekkelse i fysiske og kognitive funksjoner.
Ytterligere en halv million barn står i fare for å dø av underernæring. I tillegg er rundt 1,3 millioner gravide eller ammende mødre akutt underernærte.
BEHOV FOR MATASSISTANSE
I dag trenger 17,4 millioner mennesker i Jemen hjelp til å få tak i mat. Fra juni til desember 2022 vil den humanitære situasjonen forverres ytterligere, anslår FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), FNs matprogram (WFP) og UNICEF. I denne perioden vil så mange som 19 millioner mennesker ha behov for matassistanse.
Rapporten fra IPC anslår dessuten at andelen mennesker som opplever livstruende hungersnød vil femdobles i løpet av andre halvdel av 2022, fra 31.000 mennesker til 161.000 mennesker.
Finansieringen uteblir
- Rapporten fra IPC bekrefter forverringen av matsikkerheten i Jemen. Det rungende budskapet er at vi må handle nå, sier David Gressly, UNICEFs koordinator for humanitær bistand i Jemen.
Gressly understreker viktigheten av å opprettholde humanitær bistand til Jemen.
Behovet for bistand til mat og ernæring, rent vann, grunnleggende helsehjelp, og beskyttelse, har aldri vært større i Jemen enn i dag.
Verdens matvareprogram (WFP) rapporterer at de ble tvunget til å redusere matrasjoner for åtte millioner mennesker i Jemen i begynnelsen av 2022 på grunn av mangel på finansiering.
Amar Mohammad (8), Amir Ali (4), Shu’aib Ahmed (3) og Asma Ali (6), fyller en bøtte med vann i Al Nusayria-området i distriktet Al Mudhaffar. (Foto: UNICEF)
Daglig leder i WHO, David Beasley, sier at det nå er snakk om en nedtelling til en sultkatastrofe i Jemen.
- Med mindre vi mottar betydelig ny finansiering umiddelbart, vil massesult og hungersnød være uunngåelig. Men hvis vi handler nå, er det fortsatt en sjanse til å avverge en overhengende katastrofe og spare millioner, sier Beasley.
Ukraina-krigen øker krisen
Konflikten i Jemen er drivende årsak til sultkrisen som landet nå opplever.
Allerede før krigen eskalerte i 2014, var Jemen det fattigste landet i den arabiske verden, og hvor vannmangel var et av landets største problemer. I 2015 levde halvparten av befolkningen på mindre enn to dollar om dagen, uten tilgang på rent vann og gode sanitærforhold.
En svekkelse av Jemens valuta har presset dagens matvarepriser til de høyeste nivåene siden 2015.
Jemen er sterkt avhengig av matimport, og 30 prosent av hveteimporten kommer fra Ukraina. Krigen i Ukraina vil dermed forstyrre matimporten til Jemen kraftig, og drive matvareprisene ytterligere opp.
økt vold
Siden konflikten i Jemen eskalerte i 2014 har over 10.200 barn blitt drept eller skadet, ifølge FN. Det faktiske tallet er sannsynligvis mye høyere.
Gjennom 2021 har volden økt og tendensen fortsetter inn i 2022. I løpet av årets første to måneder er minst 47 barn blitt rapportert drept eller alvorlig lemlestet.
Det eneste som kan få en slutt på den nøden som befolkningen i Jemen opplever, er fred. Det er likevel mye som kan gjøres nå, understreker Gressly.
- Partene i konflikten bør oppheve alle restriksjoner på handel og investeringer for ikke-sanksjonerte varer. Dette vil bidra til å senke matvareprisene og slippe løs økonomien, og gi folk verdighet gjennom en jobb å gå til. På sikt er dette en vei ut av avhengigheten av bistand utenfra, sier han.
hva gjør unicef?
UNICEF har blant annet gitt trygt drikkevann til 8,8 millioner mennesker, og hjulpet folk i avsidesliggende områder med å få tilgang til offentlige helsesentre.
Over en halv million barn har også fått tilgang til skolegang, og hvert kvartal støtter UNICEF 1,4 millioner familier med kontantoverføringer slik at de kan kjøpe grunnleggende ting som mat, vann og hygieneartikler.
- UNICEF og våre partnere vil fortsette å hjelpe barna i Jemen, men vi går tom for midler. UNICEF har akutt behov for 240 millioner dollar til vårt arbeid i de neste seks månedene, sier UNICEFs direktør, Catherine Russell.